11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja pürib riigikokku  FIEde eest seisma

ASi Multi Marger omanik, IRLi liige Rainer Miltop võtaks riigikokku valituna oma südameasjaks füüsilisest isikust ettevõtja staatuse parandamise.

"Pole mõtet tulla nalja tegema ja lihtsalt nimekirjas olla," kinnitas Rakveres töörõivaid, telke jm õmbleva ASi Multi Marger omanik, IRLi liige Rainer Miltop, et tal on riigikogu töös osalemise sooviga tõsi taga. "Ma ei kahtle, et meie piirkonnas IRLi nimekirjas kõik seitse kandideerijat on võimelised olema riigikogu liikmed ning tegema oma valdkonnas tõhusat tööd."

Üheks oluliseks märksõnaks on Miltopi jaoks FIEd.

"Kui registreerida ennast FIEks, siis pärast seda oled seaduse järgi justkui potentsiaalne kurjategija. Riik ei usalda FIEt, aga FIEdele tuleks anda sama staatus, nagu teistel ettevõtetel on,“ ütles Miltop.

Riigikokku valituna võtaks Miltop südameasjaks ettevõtluse arendamise. "Eestis peaks olema ka lihttöötaja kõrgema haridusega, et kasutada tipptehnoloogiaid, sest me ei ole võimelised konkureerima ei Hiina ega teiste suurte tootmisriikidega. Me oleme väikesed niššitegijad ja me peame tegema kõike hästi. Selleks tuleb harida inimest, anda talle võimalused," rääkis Miltop

Iga seitsmes riigikokku pürgija on ettevõtja ja kui nad kõik valituks osutuksid, võiks tulevane riigikogu koosnedagi vaid ettevõtete omanikest.

Muidugi nii ei jutu, sest valdav osa ettevõtjatest ei asu valimisnimekirjade eesotsas. Sellest hoolimata võtavad paljud ettevõtjad kandideerimist igati tõsiselt ning hellitavad lootust valituks saada.

Riigikokku kandideerib 789 inimest, kellest omab osalust äriühingu(te)s vähemalt 110. "Veel parem oleks, kui saja ettevõtja asemel kandideeriks 200 ettevõtjat," leiab kalendrikirjastuse OÜ Sulemees kaasomanik, Eesti Iseseisvuspartei liige Rein Pihlar. "Olla ettevõtja on loomulik elu osa. Me peame vabanema mõttest, et enamus inimesi peaks töötama kas riigipalgalisena või palgatöölisena. Suur osa inimestest võikski olla ettevõtjad."

Äripäev vestles 13 ettevõtjast kandideerijaga ning enamik neist kinnitas, et võtab asja tõsiselt.

Tasub teada

• Riigikokku kandideerib 789 inimest.

• Võttes aluseks äriregistri andmed on vähemalt 110 kandideerijal osalus äriühingutes. Vaatlusest jäid välja valitsuse ja riigikogu praegused liikmed, kes taas kandideerivad. Riigikogu praegustest liikmetest on tuntumad ettevõtjad Arvo Sarapuu, Aivar Riisalu, Imre Sooäär, Toomas Tõniste, Jaanus Rahumägi, Jüri Tamm, Erki Nool, Robert antropov, Marek Strandberg.• Täisnimekirjaga osalevatest erakondadest on Reformierakonna nimekirjas 23 ettevõtjat, IRLil 15 ettevõtjat, Keskerakonnal 12 ettevõtjat ja Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal 8 ettevõtjat.• Roheliste erakonna nimekirjas 122 kandideerijast vastavad ettevõtja staatusele 19, kellest 10 on parteitud ehk nn vabatmehed. Rahvaliidu nimekirjas on 88 inimest, kellest 18 saab nimetada ettevõtjaks.• Väikeparteide nimekirjas on ettevõtjaid järgmiselt: Vene Erakond Eestis (16st 4), Eesti Iseseisvuspartei (16st 3), Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid (15st 3).• Riigikokku pürgib ka 31 üksikkandidaati, kelle hulgas on vähemalt 5 ettevõtjat.

 

Autor: Lemmi Kann, Lemmi Kann, Väinu Rozental

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700