Ministeerium: maksutulu laekus 418 mln eurot

Jaanuari lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 418 miljonit eurot, mis on 9,8 protsenti 2011. aasta eelarves planeeritust. Möödunud aasta jaanuaris laekus eelarvesse 441 miljonit eurot, teatas rahandusministeerium.

Jaanuarikuu maksulaekumise vähenemine võrreldes eelmise aastaga on seotud kõrge võrdlusbaasiga. Nimelt varuti 2009. aasta lõpus seoses aktsiisitõusudega tavalisest oluliselt rohkem aktsiisikaupu, mis tõstsid ühekordselt 2010. aasta jaanuari laekumisi. Selle aasta jaanuaris tasuti samas märgatavalt rohkem sotsiaal- ja tulumaksu, mis oli tingitud eelkõige lisatasude maksmisest eelmise aasta lõpus.

Sotsiaalmaksu laekus jaanuaris 175 miljonit eurot, mis moodustab 10 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 22 miljoni euro võrra ehk 14,5 protsenti. Kasv oli põhjustatud 9-protsendilisest väljamaksete mahu suurenemisest, mille tingisid aastalõpu lisatasud. Töötajate arvu aastane kasv jäi seejuures tagasihoidlikuks.

Füüsilise isiku tulumaksu tasuti jaanuaris 37 miljonit eurot, mis moodustab 17 protsenti eelarves kavandatust ning on 29 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal. Sarnaselt sotsiaalmaksule on laekumine mõjutatud tavapärasest suurematest väljamaksetest. Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu 55 miljonit eurot, mis on 7 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu kogunes jaanuari lõpuks 16,5 miljonit eurot ehk 7 protsenti eelarves planeeritust ja 3 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Jaotatud kasumilt laekus tulumaksu 11,7 miljonit eurot ning erisoodustustelt 2,7 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus 121,1 miljonit eurot, mis moodustab 9,3 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kogunes käibemaksu 15 protsenti vähem, mis oli samuti põhjustatud eelmise aasta alguse aktsiisitõusudest tingitud aktsiisikaupade suurema varumisega 2009. aasta lõpus.

Aktsiise tasuti esimese kuuga kokku 76,1 miljonit eurot, mis on 11,3  protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aastaga vähenes aktsiiside laekumine 37,5 protsenti seoses 2010. aasta aktsiisitõusudele eelnenud varude soetamisega. Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi kogunes vastavalt  40, 48 ja 29  protsenti vähem kui mullu samal ajal ning seetõttu koguneb tänavu aktsiisi järgnevate kuude jooksul ühtlasemalt.

Alkoholiaktsiisi tasuti jaanuaris 17,1 miljonit krooni ning kuu lõpu seisuga on eelarvest täidetud 10,1 protsenti.

Tubakaaktsiisi laekus 26,2 miljonit eurot ehk 19 protsenti eelarvesse planeeritust. Seoses aktsiisimäärade tõusuga selle aasta 1. jaanuarist, oli näha tubakatoodete varumist, mis laekumisi ühekordselt kasvatasid. Seetõttu võib eeldada tavapäraste maksulaekumiste taastumist alles aprillikuus.

Kütuseaktsiisi tasuti aasta esimesel kuul 32,8 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 9 protsenti. Seoses ilma külmenemisega kasvasid deklareeritud kütuse kogused võrreldes eelmise kuuga, seda eriti eriotstarbelise diislikütuse puhul.

Ettemaksukonto muutus vähendas jaanuaris laekunud maksusummasid 15,3 miljoni euro võrra. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et jaanuaris tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.
 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

Uudised

Tööriistad