Autor: Lemmi Kann • 3. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pankrot: mis saab lapsehoolduspuhkusel olijatest?

Tööandja pankrot on ainuke põhjus, mis lubab lapsehoolduspuhkusel viibijat koondada, ning oma töökohta pole võimalik tagasi saada ka siis, kui uus omanik ettevõtte üle võtab.

Küsimus: Ettevõte läks pankrotti, hetkel toimib veel nn pankrotipesa. Pearaamatupidajaga, kes on lapsehoolduspuhkusel, lõpetati tööleping TLS § 89 lg 2 p 2 alusel. Samas võeti enne pearaamatupidaja lapsehoolduspuhkusele jäämist tööle raamatupidaja, kes hakkas täitma ka pearaamatupidaja kohustusi. Töölepingud lõpetati kõigi töötajatega, väljaarvatud 6 töötajat, kes jäeti tööle kuni pankrotiprotsessi lõppemiseni, st inimesed, kes vajalikud ettevõtte asjaajamisteks, kuni ettevõte müüdud. Sealhulgas jäeti tööle hiljem tööle võetud raamatupidaja, kes täitis ka pearaamatupidaja kohuseid.

Küsimused järgmised: Kas pearaamatupidajaga töölepingu lõpetamine oli õigustatud? Kui nüüd ettevõte müüakse ära, st koos olemasolevate töölepingutega, siis raamatupidaja, kes tööle jäeti säilitab oma töökoha, ning pearaamatupidaja, kelle töö sisuliselt üle võeti, ei saa midagi teha, et kohta tagasi saada?

Vastus: Kui muudel juhtudel ei või lapsehoolduspuhkusel viibivat töötajat koondada, siis TLS § 93 lg 1 kohaselt on see tööandja pankroti korral lubatud. Ka ei kehti TLS § 89 lg 5 kohaselt tööandja pankroti korral alla 3aastast last kasvatava töötaja tavapärane eelisõigus tööle jäämiseks koondamise korral. Seega oli pearaamatupidaja töölepingu lõpetamine koondamise tõttu lubatud.

Kuna pankrotimenetluse lõppemiseni jäetakse töötajaid tööle just eesmärgiga, et nad oleksid abiks nimetatud protsessis, ei oleks ju ka praktiliselt võimalik eelistada lapsehoolduspuhkusel viibivat töötajat, kes tööülesandeid ei täida ega korralda reaalselt küsimusi pankrotimenetluse ajal.

Kehtiva TLS § 112 lg 4 kohaselt ei kehti ettevõtte üleminekul töölepingute ülemineku regulatsioon tööandja pankroti väljakuulutamisel.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700