Autor: Lemmi Kann • 28. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: hüve saamiseks tuleb maksukoormust kanda

Valimiste eel tehtud ettepanekud maksukoormuse vähendamiseks tekitaks olukorra, kus FIE ei peaks tulevikus peaaegu üldse makse maksma, ütles Taavi Rõivas kommenteerides FIEde maksustamist.

Raamatupidaja.ee saatis Eesti suurematele erakondadele neli küsimust, mis puudutavad vajadust vaadata üle füüsilisest isikust ettevõtjate maksukoormus.

Täna vastab raamatupidaja.ee küsimustele reformierakondlane, riigikogu rahanduskomisjoni liige Taavi Rõivas.

1. Kas olete nõus, et  vastavat arutelu peaks kureerima rahandusministeerium?

Maksuküsimused on Eestis Rahandusministeeriumi pädevuses ja peaks sinna ka jääma.

2. Kas Reformierakond peab vajalikuks FIEde maksustamise teema tervikuna ette võtta ning kirjutada see ka koalitsioonilepingusse?

Reformierakond peab esmatähtsaks Eesti majanduskeskkonna arendamist ning sellest saavad positiivselt osa nii FIEd, OÜd kui ühiskond laiemalt. Üksikute maksuerisuste juurdetegemisest palju olulisem on hoida maksusüsteem tervikuna atraktiivsena ning mitte mingil juhul lubada majandusarengut pärssivaid maksutõuse, sealhulgas ka astmelist tulumaksu või reinvesteeritud kasumi maksuga koormamist.

Kui kõik valimiste eel tehtud ettepanekud kokku lüüa, ei peaks FIEd tulevikus peaaegu üldse makse maksma, mis on küll lühinägelikult populaarne, aga mitte väga mõistlik plaan. Ilmselt pole FIEt, kes ei sooviks osa saada haigekassa ja pensionikassa teenustest ning kuna nii meditsiini rahastamine kui pensionid on seotud sotsiaalmaksu laekumisega, tuleb hüve saamiseks ka maksukoormuse kandmisel osa võtta. See on paratamatus, mille eiramist vastutustundlikud poliitikud endale lubada ei saa.

3. Millised punktid praegustes regulatsioonides vajaksid Teie hinnangul üle vaatamist, lihtsustamist, uuesti reguleerimist? Soovime luua FIEdele (ja ka OÜdele), kelle aastakäive on alla 100 000 euro lihtsustatud raamatupidamise korra. Nimelt piisab tulevikus sellest, kui FIE sisestab oma tulud-kulud e-maksuametis ning bilanss, rahavood ja maksukohustus rehkendatakse automaatselt süsteemi poolt. See muudatus vähendab oluliselt FIEde halduskoormust ning võimaldab keskenduda põhitegevusele.

Reformierakonna plaan on langetada tööjõu maksukoormust sh. nii tulumaksu määra kui kehtestada sotsiaalmaksule ülempiir. Mõlemad muudatused mõjutavad soodsalt ka FIEsid - esimene kõiki ja teine keskmisest suurema tuluga FIEsid.

4. Kas Teie hinnangul oleks riigi, maksunduse ja ettevõtluse seisukohalt kasulikum, kui FIE asemel valitaks OÜ vorm?

Ettevõtlusvormi valik on iga ettevõtja individuaalne otsus ning sõltub väga paljudest teguritest. FIEna on rohkem ja paindlikumaid võimalusi ettevõtlusega seotud kulusid tulust maha arvata, osaühinguna on soodsam kasumit välja võtta ning vastutus ei laiene kogu isiklikule varale.

Ma ei nõustu nendega, kes ütlevad, et FIEna tegutsemine on teiste ärivormidega võrreldes ebasoodne - täna võib iga FIE end kohemaid osaühinguks registreerida, ometi on kümneid tuhandeid FIEsid, kes seda ei tee. Sellele vaatamata otsime pidevalt võimalusi, et muuta soodsamaks nii FIE kui OÜ tegevust.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700