Autor: Lemmi Kann • 26. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naptal: FIEd on liiga rängalt maksustatud

Kuna FIE omab erinevalt äriühingust täisvastutust, siis suurema vastutuse osaliseks kompenseerimiseks peavad tingimused tegutsemiseks ja maksustamine olema soodsamad kui äriühingutel, rääkis oma erakonna nägemusest Rahvaliidu majandustoimkonna liige Rene Naptal.

Raamatupidaja.ee saatis Eesti suurematele erakondadele neli küsimust, mis puudutavad vajadust vaadata üle füüsilisest isikust ettevõtjate maksukoormus.

Täna vastab raamatupidaja.ee küsimustele Eestimaa Rahvaliidu majandustoimkonna liige Rene Naptal.

1. Kas olete nõus, et  vastavat arutelu peaks kureerima rahandusministeerium?

FIE maksupoliitika sünnib rahandusministeeriumis koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, kes hiljem peavad täitevvõimuna tagama seaduste täitmise.

Rahvusvaheline praktika on tõestanud, et FIE vajalikkus majanduses eksisteerib .

Kuna FIE omab erinevalt äriühingust täisvastutust, siis suurema vastutuse osaliseks kompenseerimiseks peavad tingimused tegutsemiseks ja maksustamine olema soodsamad kui äriühingutel.

Samuti kui 1-2 kuud ei ole FIE'l käivet, siis maksma peab ta ikka. See on lihtsalt jabur. Tänane võim eelistab kahjuks suurkorporatsioonide omanike probleemide lahendamist, aga mitte väikeettevõtluse teket.

Rahvaliit on seisukohal, et FIE huvigrupid ja seadusandlik võim ei suhtle omavahel ja seetõttu FIE ettevõtlusvormina ei ole Eestis jätkusuutlik ja populaarne. Tuleb kiiremas korras kokku kutsuda ümarlaud FIE maksupoliitika aruteluks.

Karta on, et tänasel kujul FIE’t ülemaksustades saab riik maksu tegelikult vähem kui sellisele ettevõtlusele õiglasema maksukoormuse kehtestamisel. Seda enam, et füüsilisest isikust ettevõtja omanikutulu maksustamine sotsiaalmaksuga on äärmiselt taunitav, kuna see diskrimineerib sellist ettevõtlusvormi, luues äriühingutega konkureerimisel ebavõrdsed tingimused.

Andes liiga suure osa majandusest suurfirmadele muutub majandus raskesti juhitavaks, haavatavaks, riik aga seoses omanike vähesusega sõltuvaks ja nõrgaks. Ja jätkub rahvastiku väljavool.

2. Kas Rahvaliit peab vajalikuks FIEde maksustamise teema tervikuna ette võtta ning kirjutada see ka koalitsioonilepingusse?

Rahvaliidul on konkreetne Eesti päästmise plaan 2011-2015, kus on tähtis roll FIE'de taastekkimises. Rahvaliit väidab, et kui pole majandust, siis pole ka riiki.Oleme seisukohal, et FIE on liiga rängalt maksustatud.Rahvaliidu majandusprogramm näeb ette, et FIE'le peaks kehtestama fikseeritud maksu 125 EUR (1957 EEK) kvartalis, sealjuures muid makse ei lisandu kuni käibe 250 000 EEK saavutamiseni.

3. Millised punktid praegustes regulatsioonides vajaksid Teie hinnangul üle vaatamist, lihtsustamist, uuesti reguleerimist?

Tuleb kõrvaldada ebavõrdsused teiste ettevõtlusvormidega.

4. Kas Teie hinnangul oleks riigi, maksunduse ja ettevõtluse seisukohalt kasulikum, kui FIE asemel valitaks OÜ vorm?

FIE omab täisvastutust, erinevalt äriühingust. Suurema vastutuse osaliseks kompenseerimiseks peavad tingimused tegutsemiseks ja maksustamine olema soodsamad kui äriühingutel. Lisaks on kohustused pärandatavad.

On inimesi, kellele sobib FIE, on inimesi, kellele sobib OÜ – maitse asi.

Seadusi ei tehta aga selleks, et täna oleme kõik FIE'd, homme kõik OÜ'd. Inimene vajab selgust ja stabiilsust.

Hetkel, kus Eestis on 130 000 töötut, oleks viimane aeg anda uus stardipauk FIE’de tekkeks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700