Autor: Lemmi Kann • 26. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja hääl: FIE on  ettevõtlusvormina ebaõnnestunud

Raamatupidaja.ee lugeja Mart nendib, et FIE kui ettevõtlusvorm on ebaõnnestunud, vajalikeks ümberkorraldusteks on aga seni puudu jäänud otsustajate tahtest.

„Pingutage natuke ja tehke igal võimalikul juhul osaühing unustades selle ebaõnnestunud ettevõtlusvormi,“ soovitab Mart nentides, et ei näe otsustajate tahet asja muuta.

„Seni, kuni võim on suurkodanluse käes ja teostatakse neile sobivat poliitikat kinnimakstud erakondade kaudu, pole mingiteks muutusteks lootustki,“ kirjutab Johannes.

Viimase näiteks toob Johannes FIE omanikutulu jätkuva maksustamise sotsiaalmaksuga, mida äriühingute korral, näiteks dividendide väljamaksmisel, ei rakendata.

„Karta on, et sellisel kujul "vinti üle keerates" saab riik maksu tegelikult vähem kui sellisele ettevõtlusele õiglasema maksukoormuse kehtestamisel. Just selline on olnud põhjendus tulumaksu taseme alandamisel. Kui see töötab tulumaksu korral, siis miks ta ei peaks töötama ka sotsiaalmaksu korral,“ märgib Johannes, kes leiab, et füüsilisest isikust ettevõtja omanikutulu maksustamine sotsiaalmaksuga on äärmiselt taunitav, kuna see diskrimineerib FIE ettevõtlusvormi, luues äriühingutega konkureerimisel ebavõrdsed tingimused.

„Viimane ei lähe kuidagi kokku kapitalistliku ühiskonna põhimõtetega. Andes liiga suure osa majandusest suurkapitalistidele muutub majandus raskesti juhitavaks, vähepaindlikuks, riik seoses omanike vähesusega, aga nõrgaks.“

Johannese hinnangul peaks füüsilisest isikust ettevõtja tingimused tegutsemiseks ja maksustamine olema soodsamad kui äriühingutel, mitte vastupidi nagu Eestis (erinevalt näiteks USA-st) on pikka aega olnud, kuna FIE omab erinevalt äriühingust täisvastutust.

Raamatupidaja.ee  lugeja, kelle staatust võib aimata aliasest veelfie, pakub omalt poolt välja konkreetsed lahendused:

1. Lõpetada FIE kvartaalsete avansiliste tulu- ja sotsmaksude nõudmine

2. Asemele looks: tegevusmaks-kindel konkreetne summa-nt.300 € aastas.3. Sotsmaksu tasub FIE ise.Maksumäär võiks olla nt.300-400 € aastas.(sealt läheks osa sotsmaksuks + osa haigekassale)4. FIEdele kehtestada ka haiguspäevade, puhkuse määramise, tasustamise ja kuludesse kandmise kord.5. Tulumaks arvestatagu reaalsest kasumist ja tasuda võiks ka selle alles tegevusaastale järgneva aasta1.juuniks pärast deklaratsioonide esitamist ja kontrolli.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700