Autor: Lemmi Kann • 24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tsahkna: FIEndus on koalitsioonilepingu teema

Raamatupidaja.ee uuris IRLi poliitikasekretär Margus Tsahknalt, miks ei ole IRLi valimisprogrammis komplekset lähenemist FIEde maksukoormuse reguleerimiseks, mida erakond oluliseks pidas. Tsahkna sõnul võiksid targad poliitikud selle koalitsioonilepingusse sisse kirjutada.

Jaanuari alguses, kui riigikogu lükkas valitsuskoalitsiooni häältega tagasi sotsiaaldemokraatide eelnõu, mille eesmärgiks oli lõpetada füüsilisest isikutest ettevõtjate ebavõrdne kohtlemine haigushüvitiste saamisel, ütles Tsahkna, et kosmeetilistest kohendustest selles valdkonnas enam ei piisa ning FIEde maksukoormus tuleks tervikuna üle vaadata, uuesti reguleerida ja lihtsustada.

Lugedes erakondade valimisprogramme hakkas IRLi omast silma vaid üks FIEdele pühendatud punkt, mis puudutab FIEdest metsaomanikke, kellele IRL tahab anda võimaluse  3 aasta jooksul müüa tulumaksuvabalt kuni 135 000 krooni eest oma metsast saadud metsamaterjali.

Ka sotsiaaldemokraadid on FIEsid oma valimisprogrammis meeles pidanud toetades võimalust minna üle tegevusloamaksule ning soovides vähendada FIEde maksukoormust haigestumise korral.

Rahvaliitki pole FIEsid unustanud ning erakond näeks hea meelega, et FIEd tasuksid fikseeritud maksu suuruses 2000 kr/kvartalis.

Raamatupidaja.ee uuris Margus Tsahknalt, kuhu jäi aga IRLi valimisprogrammis erakonna poolt vajalikuks peetud kompleksne lähenemine FIEde maksukoormuse reguleerimiseks?

Järgneb intervjuu Margus Tsahknaga:

Mõned nädalad tagasi ütlesite, et FIEde maksustamine tuleb tervikuna üle vaadata. Miks ei leia sellist rida IRLi valimislubaduste hulgast?

Me panime programmi 100 üldisemat lubadust. FIEnduses on väga palju väikseid detaile alates maksuaruandlusest, suhtlusest maksuametiga, sotsiaalmaksu arvestamine jne. Kõiki neid punkte oleks keeruline programmi panna.

See on arusaadav, kuid IRLi programmis pole ka viidet selle kohta, et erakond kavatseb selle teema ette võtta.

See ei tähenda kindlasti, nagu IRL sellega ei tegeleks. Probleem on selles, et alati üritatakse kõpitseda mingit ühte kohta, aga FIEde tegevus on ju palju laiem ja nende tegevus jaguneb ka väga erinevate valdkondade vahel. Kuidagi tuleb see teema kokku võtta.

Ausalt öeldes tundus mulle mingil hetkel, et on loodud küll võimalus olla FIE, aga tegelikult riik ei taha, et FIEd olemas on ja nende elu tehakse põrguks. Siis peakski lõpuks selgeks rääkima, millises vormis väikeettevõtlus peaks üldse toimima. Ma pooldan igati seda, et osaühingute moodustamine on lihtsamaks tehtud ja firmat saab registreerida tunni ajaga, aga küsimuse pole ju täna selles, kui kiiresti firma registreeritud saab, vaid kuidas see firma edasi elab.Meie põhimõte on see, et kui on olemas ettevõtlik inimene ja on olemas FIE kui ettevõtlusvorm, tuleb see muuta mõistuspäraseks. Enamus FIEsid ei ole ju tohutute käivetega ja mingil hetkel tekib küsimus, kas sellel FIEl on üldse mõtet tegutseda, kui ta kulutab väga suure osa energiast ja vahenditest aruandluseks ja maksudeks.

Kes ja kuidas seda probleemi nüüd ikkagi lahendama peaks hakata?

Ideaalis peaks selle ära kirjeldama koalitsioonilepingus, kui hakatakse seda tegema ja reaalselt peaks sellega tegelema väga hea pädevusega ametkond ehk siis rahandusministeerium peaks asja kureerima. See ei ole ka ainult ju maksuküsimus - osa küsimusi käib keskkonnaministeeriumi haldusalasse, osa põllumajandusministeeriumi alla, osad asjad on seotud majandusministeeriumiga. Ei piisa sellest, kui üks kild tuleb ühe erakonna, teine teise erakonna programmist. See ei ole lahendus. Kuna sellele teemale on nüüd tähelepanu pööratud, siis võiksid targad poliitikud selle koalitsioonilepingusse sisse kirjutada.

Kas siis võib järelduse teha, et kui üks koalitsioonipooltest saab olema IRL, pannakse see teema erakonna poolt ka lauale?

Ma arvan, et see teema tuleks kindlasti lauale panna. Tuleb leida sõnastus, et sellest küsimusest ei saaks mööda vaadata, aga koalitsioonileping ei ole ka muidugi see koht, kus kõik need punktid detailideni lahti kirjutatakse, pigem on see seadusloome ja ministeeriumite vahelise koostöö tulemus. Ja teema seda kindlasti väärib.

Kui vaadata riigi maksubaasi, ei ole FIEndus muidugi peamine tuluallikas, samas me räägime, et töökohti tuleb luua ja inimesed peaksid ettevõtlikumad olema. FIE on ju see vorm, mis seda võimaldab. Vaevalt, et kõik inimesed, kes alles alustavad ettevõtlusega, suudavad kohe OÜ luua. FIE vorm ongi nende jaoks hea algus.Teema on kindlasti väärt tegelemist ja on väga tore, et sellele on nüüd nii suurt tähelepanu pööratud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700