Autor: Lemmi Kann • 19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainete käibemaksu langust ei tule

Riigikogu lükkas täna esimesel lugemisel tagasi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni eelnõu, mis langetaks toiduainete käibemaksu.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas märkis, et eelnõu viiks riigieelarvest välja 219 miljonit eurot ehk 3,43 miljardit krooni. Eelnõu katteallikana pakuti muuhulgas tulumaksu ulatuslikku tõstmist.

Rõivase sõnul läheks vaid väga väike osa riigile laekumata jäävast rahast soovitud tulemuse saavutamiseks ehk hindade langetamiseks – märksa suurem osa rahast jääks vahendajatele ja tootjatele, sealhulgas välismaistele tootjatele.

„Eelarvesse laekumata raha tuleks aga sajaprotsendiliselt katta Eesti inimestel, olgu siis teiste maksude ränga tõusu või sotsiaalkulude, sealhulgas pensionite

tõusust loobumise kaudu,“ ütles Rõivas, kelle sõnul oleks selle eelnõu hind ühiskonnale liiga ränk.

Rõivas rõhutas, et 3,43 miljardit krooni on sama suur summa, nagu laekub riigieelarvesse üksikisiku tulumaksu või maksaks paari järjestikuse aasta pensionitõus.

Sotsiaaldemokraatide poolt esitatud eelnõu eesmärk oli alandada raamatute ja õppevahendina kasutatavate töövihikute, perioodiliste väljaannete, sotsiaalministri määrusega kehtestatud ravimite, rasestumisvastaste vahendite, sanitaar- ja hügieenitoodete ning puudega isiku isiklikuks tarbeks mõeldud meditsiiniseadme ja abivahendi ning majutuse (sh koos hommikusöögiga) käibemaksumäär seniselt 9 protsendilt 5 protsendile.

Lisaks nähti muudatusega ette toidukaupade, v.a alkohoolsed joogid käibemaksumäära alandamine 5 protsendile.

Eelnõu algataja hinnangu järgi soodustab vähendatud käibemaksumäära alandamine 9%-lt 5 protsendile sisetarbimise kasvu ja selle kaudu majanduse elavdamist ning loob eeldused inflatsiooni ohjeldamiseks.

Vähetähtsaks ei tohi sotside sõnul pidada ka seda, et enamikus Euroopa Liidu riikides on toiduained maksustatud madalama maksumääraga.

Rahandusministeeriumi ettepanekul jäi eelnõu 25. novembril 2010. a valitsuse toetuseta, kuna varasemad kogemused ning uuringute tulemused näitavad, et võrreldes riigieelarve käibemaksutulude vähenemisega jääb mõju tarbijatele tagasihoidlikuks või võib üldse puududa, kuna toiduainete hinnatase käibemaksu määra alandamisele vaatamata ei alane.

10. jaanuaril 2011 oli eelnõu arutamisel rahanduskomisjonis. Komisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata.

Vaata eelnõu teksti ja seletuskirja SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700