Autor: Lemmi Kann • 19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on maksumaksja sõber ja vaenlane 2010?

Maksumaksjate liit ootab ettepanekuid maksumaksja sõbra ja vaenlase nominentide kohta - keda võib pidada möödunud aasta tegude põhjal sõbraks, keda vaenlaseks?

Maksumaksja sõbra tiitel antakse isikule, kes on aasta jooksul oma tegude või sõnadega avaldanud kõige positiivsemat mõju maksumaksja õigustele, teadlikkusele ja rahakotile.

Maksumaksja vaenlase tiitel läheb aga isikule, kelle sõna ja tegu või tegevusetus on aasta jooksul muserdanud maksumaksjat ja laastanud tema rahakotti.

Maksumaksjate liit ootab kõigilt huvilistelt ettepanekuid 2010. aasta sõbra ja vaenlase tiitlite saajate kohta. Teretulnud on ka ettepanekud täiendvavate tiitlite andmiseks või olulise sündmuse muul moel äramärkimiseks..

Ettepanekuid saab esitada EML kodulehel

Maksumaksja sõbra ja vaenlase tiitlite saajad kuulutatakse välja 15.

veebruaril 2011.

Eesti Maksumaksjate Liit kuulutab maksumaksja sõbra ja maksumaksja vaenlase tiitlite saajad välja igal aastal.

Kes on saanud varem maksumaksja sõbra ja vaenlase tiitli

2009 Maksumaksja sõber: õiguskantsler Indrek Teder suvise käibemaksutõusu vaidlustamise eest. Enriko Aav asutuse halva töökorralduse ja riigile kulukate kohtuprotsesside eest. 

Maksumaksja vaenlane: Maksu- ja Tolliameti peadirektor

2008 Tarbijakaitseamet, kes hoolimata tagasihoidlikust eelarvest ja väikestest palkadest üritab kaitsta tarbijaid ka nendes valdkondades, mis peaksid kuuluma teiste asutuste pädevusse.

Maksumaksja sõber:

Maksumaksja vaenlane: Finantsinspektsioon, kes elas pankade laenuralli turjal head elu ja kaitseb rohkem panku, kui nende kliente. kes andsid möödunud kevadel 31. maist kuni 6. juunini oma toetusallkirja maksumaksjate liidu pöördumisele Riigikogu kuluhüvitiste kava vastu, nõudes kõikide maksumaksjate võrdset kohtlemist ja toetades sellega osalusdemokraatia ja kodanikuühiskonna arengut Eestis. Maksumaksja sõbra tiitliga kaasnev meene anti üle pöördumisele esimesena allkirja andnud Merike Metstakile.

 2007Maksumaksja sõber: 18827 inimest,

Maksumaksja vaenlase tiitel otsustati jätta välja andmata.

2006 Tiitliga soovis EML juhatus rõhutada muutusi rahandusministeeriumis võrreldes varasemate aegadega. Aivar Sõerd on olnud koostöövalmis ja arvestanud maksumaksjate ettepanekutega. Samuti kutsus minister EML esindaja osalema MTA peadirektori kandidaatide hindamise komisjoni, see on tähelepanu vääriv fakt Eesti osalusdemokraatia arengus.

Maksumaksja sõber: rahandusminister Aivar Sõerd.

Maksumaksja vaenlane: Riigikogu liikmed 202 miljoni krooni jagamise eest isiklike eelistuste alusel. Nimetatud afäär riivas EML arvates kõigi ausate Eesti inimeste õiglustunnet.

2005 kes rabas kogu aasta tööd teha ning tekitas sellega rekordilise eelarve ülelaekumise, mida poliitikud ei suuda ära jagada.

Maksumaksja sõber: Maksumaksja,

Maksumaksja vaenlane: Vabariigi Valitsus, kes põhjustas maksumaksjale meelehärmi ja kannatusi saamatuse ja otsustusvõimetuse, maksumaksjale antud lubaduste murdmise, miljardilise suhkrutrahvi ning 2009. aastaks vajalike tulumaksuseaduse üleminekusätetega tegelemata jätmise tõttu.

2004 kelle avaldused ja tegutsemine rahandusministrina on kandnud sõnumit Eesti tulumaksusüsteemi ja rangete eelarvekriteeriumite eest seismisest Euroopa Liidus, maksukoormuse alandamisest ja kõigi ettevõtlusvormide väärtustamisest.

Maksumaksja sõber: rahandusminister Taavi Veskimägi,

Maksumaksja vaenlane: sotsiaalminister Marko Pomerants, vastustas Töötukassa nõukogu plaani alandada töötuskindlustusmakse määra ja keerutas Töötukassa ja Tööturuameti ühinemisele viivate arengute kohta.

2003 panuse eest maksuteemade asja- ja ajakohasel kajastamisel uuriva ajakirjanduse parimal moel

Maksumaksja sõber: ajaleht Eesti Ekspress

Maksumaksja vaenlane: Maksuamet, tulemustasust ajendatud ja ebapädevusest tingitud maksumaksja-vaenuliku tegevuse ja tegevusetuse eest, mis viisid ameti juhtimiskriisini.

2002, kes on oma tegevuses põhiseaduslike õiguste tagamisel Eestis olnud põhimõttekindel, tulemuslik ja kodanikualgatust hindav.

Maksumaksja sõber: õiguskantsler Allar Jõks

Maksumaksja vaenlane: Riigikogu rahanduskomisjon, kes rakendas puudulikult osalusdemokraatia põhimõtteid maksuseaduste eelnõude menetlemisel.

2001 kes aasta jooksul valgustas lugejaid järjekindlalt ja mitmekülgselt maksustamise teemadest, aidates sellega kaasa maksumaksjate maksuteadlikkuse kasvatamisele, maksuseaduste parendamisele ning maksukoormuse taseme jälgitavusele Eestis.

Maksumaksja sõber: ajaleht Äripäev,

Maksumaksja vaenlane: sotsiaalminister Eiki Nestor, kes oli vastutav töölepingu seaduse muutmise eest, millega kaasnes sotsiaalmaksu baasi laienemine, ning töötuskindlustuse seaduse väljatöötamise eest, mis tekitas maksumaksjatele põhjendamatut ebavõrdsust.

2000, kes viis valitsuses läbi maksukoormuse alandamise programmi.

Maksumaksja sõber: peaminister Mart Laar

Maksumaksja vaenlase auhind jäi kandidaatide puudumisel välja andmata.

1999, kes täitis oma valimiseelse lubaduse kaotada maks juriidilise isiku tuludelt ning on nii sõnas kui teos hoidnud kurssi maksubaasi laiendamisele ja maksukoormuse alandamisele.

Maksumaksja sõber: Eesti Reformierakond

Maksumaksja vaenlane: Rahvaerakond Mõõdukad (praeguse nimega Sotsiaaldemokraatlik Erakond), kes on teinud suuri jõupingutusi maksukoormuse suurendamiseks, mõeldes välja uusi makse ja taotledes olemasolevate tõstmist.

Allikas: EML

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700