Autor: Lemmi Kann • 14. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna saab viimast päeva maksta eesti kroonides

Täna, 14. jaanuar on viimane päev, kui Eestis saab maksta kroonides. Alates laupäevast on Eestis ainukeseks ametlikuks maksevahendiks euro.

„Kahenädalane paralleelkäibe periood on sujunud hästi ja ilma suuremate tõrgeteta. Kui jaanuari alguses oli pangakontorites rahavahetuse tõttu tavapärasest pikemad järjekorrad, siis sellel nädalal on ooteajad kontorites juba tunduvalt lühemad,“ rääkis rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak.

Varraku sõnul on ka kaubandus eurole üleminekuga hästi kohanenud ja poed on eurode ringlusesse suunamisega hästi hakkama saanud. „Hindade ümardamine ja eurodes näitamine on muutunud samuti järjest korrektsemaks. Tarbijakaitseamet on teinud ettevõtete kontrollimisel väga head tööd ja jätkab eurole üleminekuga seotud kontrolle veel selle aasta suveni,“ ütles Varrak.

„Paralleelkäibe lõppedes lühenevad taas ka kassajärjekorrad. Suur tänu kassapidajatele, kelle töö on olnud kahes valuutas arveldamise tõttu eriliselt pingeline,“ ütles kantsler, kes soovis tänada ka kõiki Eesti elanikke mõistva suhtumise eest euro kasutuselevõtmisel, tänu inimeste arukusele ja heasoovlikkusele õnnestus eurole üleminek Eestis suurepäraselt.

Eilse keskpäevase seisuga on Eesti Panga andmetel ringluses veel 198 miljoni euro väärtuses kroone, eurosid on keskpanga kaudu ringlusesse läinud 266 miljonit.

Juuni lõpuni saab kroone vahetada eurodeks kõikides sularahateenuseid pakkuvates pangakontorites, juulist kuni aasta lõpuni saab seda teha piiratud kontorivõrgus. Alates 2012. aastast vahetab Eesti Pank tähtajatult kroone eurodeks ametliku kursi järgi ja teenustasuta.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700