13. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kärsna: politikaanlus tapab ettevõtluspoliitika

Suur Jumal, saada Eesti poliitbroileritele natukenegi asjatundlikkust ja riigimehelikkust! Lugesin 11. jaanuaril raamatupidaja.ee-s avaldatud Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe mõtteavaldusi FIE-de teemal, ja kohutavalt piinlik hakkas. Kui ühe riigi parlamendi alalise komisjoni esimees avalikult sellist juriidilist jama ajab, on ikka hullusti küll.

Kui Rein Lang veel Kuku Raadios vihkamise tunniks nimetatud saadet tegi, ütles ta tihti, et varsti muutub Eesti Vabariigis kõik hoopis paremaks: riigitööle jõuavad taasiseseisvuse ajal kõrgkooli lõpetanud noored ja vaat’ siis ...!

Nüüd on meil jäme ots broilerite käes, aga pisiettevõtluse koha pealt ei ole muutunud eriti midagi.Riigikogu nimetus kohtumenetlustes on seaduseandja ja seadused pidada väljendama seaduseandja tahet-mõtet. Seaduste tekste koostavad reeglina küll ministeeriumid, aga nende arutajad ja ühiskonna nimel vastuvõtjad peaksid vist suutma nendele esitatud tekstidest adekvaatselt aru saada. Taavi Rõivas räägib põhimõttelisest arutelust FIE-de teemal, aga ei saa seejuures ise aru, kes või mis on Eesti Vabariigis ettevõtja, mis on ettevõte ning mis kõige hullem - ei saa aru, mida see FIE üldse tähendab!

Kunagi tahtis Riigikogu tõsimeeli seadustada, et seaduste juures ei ole Eestis oluline mitte nende grammatiline tekst nagu see välja kukkus, vaid seadusandja mõte seda vastu võttes. Õnneks see läbi ei läinud, aga selline mõtteviis paistab endiselt aktuaalne olevat.

Kui meie kõrgkoolide õppejõud seadusi oma mõtete kõrval väheoluliseks peavad ja tõsimeeli kirjutavad, et FIE on midagi põhimõtteliselt erinevat füüsilisest isikust, on üks asi, aga riigi seaduseandja nimel seda rääkida on ikka hoopis midagi muud. Kakskümmend aastat iseseisvust ja Riigikogus sahmitakse ettevõtluse ümber ikka Kroonika ajakirjanike tasemel!

Keskpärane lugu, ütleks justiitsminister.Aasta tagasi korraldas Jaan Tõnissoni Instituut arutelu FIE-de teemal. Taavi Rõivas ütles seal, et tema on lõpetanud hea kooli, tegelenud natuke ka ettevõtlusega, loeb regulaarselt riikide ettevõtlusvabaduse edetabelit ja rohkem informatsiooni Eesti tegelikkuse kohta tal vaja ei olegi. Jutt käis sellest, et olen ajakirjanduses mitu korda eeskujuks toonud USAd, kus parlament on moodustanud Väikeettevõtluse Nõukoja, mille ülesanne on toota otsustajatele adekvaatset informatsiooni väikeettevõtluse kohta.Kehitatakse õlgu - no on seal nõukoda, ja mis siis? Ehk teiste sõnadega - meie siin oleme niigi targad.

Lugesin ka valitsuse eitavat arvamust FIE-de haigusraha eelnõu kohta, mis põhines Sotsiaalministeeriumi arvamusel. Selle oli aga ilmselgelt kokku kirjutanud juuradiplomiga noorametnik, kellel tähtsus silmanägemist varjutama kipub. Nii et Eesti riigil pole ikkagi tegelikku ettevõtluspoliitikat, on ainult politikaanlus. Kõigest jõust menetletakse partei-suursponsor-ütles eelnõusid, muuga läheb nagu läheb.

Eesti peaks üle minema isikuvalimistele. Nimekirjavalimiste sisseviimist põhjendati omal ajal sellega, et valija on loll ja ei vali parlamenti tarku töömesilasi, kes seksikad välja ei paista. Aga nagu ikka - kui ka taheti paremini, siis välja kukkus äärmiselt tavaliselt.

Autor: Lemmi Kann, Olavi Kärsna

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700