Autor: Lemmi Kann • 11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulumaksusoodustuste kaotamisest võidab riik 2,9 mln eurot

Alates sellest aastast ei saa tulust enam maha arvata tasutud õppelaenu intresse, tasutud ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksusid ning erakondadele tehtud annetusi, mis tähendab 2,9 miljoni euro võrra vähem tulumaksu tagastamist kui aasta tagasi.

2009. aasta tuludeklaratsioonides deklareerisid füüsilised isikud õppelaenu intresse 148,1 miljonit krooni ( 9,5 miljonit eurot), ametiühingu liikmemaksusid 56,5 miljonit krooni ( 3,6 miljonit eurot) ja annetusi erakondadele 12,7 miljonit krooni (811,6 tuhat eurot).

Maksu- ja Tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul teeb see arvestuslikult 45 miljonit krooni ( 2,9 miljonit eurot) vähem tulumaksu tagastamist kui aasta tagasi."Kindlasti tuleb see summa väiksem, sest juba 2009. aasta eest ei saanud kõiki vastavaid deklareeritud soodustusi kasutada, kuna ees on 50 000 krooni piir. Kui varem jäi mingi muu soodustus selle piiri tõttu kasutamata, siis nende soodustuste (õppelaenu intressid, ametiühingu maksed, erakondade annetused) kadumise järel saab täies mahus kasutada näiteks kirikule tehtud annetusi, mida eelmisel aastal kasutada ei saanud," selgitas Udde.Samuti on muutunud maksusumma määramise ja tagastamise piirid. Kui aasta tagasi ei määratud kuni 50-kroonise tulemi korral maksusummat või tagastati ainult eraldi avalduse alusel, siis nüüd on piiriks 10 eurot (156,47 krooni).2010. aasta tulu deklareeritakse kroonides, samas tulumaks tagastatakse eurodes, nii nagu ka täiendav tulumaks tuleb tasuda eurodes.2010. aasta tulu saab deklareerida elektrooniliselt läbi e-maksuameti/e-tolli keskkonna alates 15.veebruarist. Samast kuupäevast saab ka eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke MTA teeninduskohtadest.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700