Autor: Rivo Sarapik • 7. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selle aasta risk: globaalne maksutõus

Tarkinvestori asutaja Kristjan Lepiku hinnangul on viimasel kahel aastal riikide ja keskpankade majanduste kosutamisel oma hind. Riigieelarved vajavad kas kulukärpeid või lisatulusid.

Kristjan Lepiku kommentaar:

Vaatame laiemalt perioodi 2009-2010 - enamus maailma riike on rakendanud meetmeid, et majandust kosutada, lisaks on keskpangad kõvasti toetanud. Ning see on toonud ka ulatusliku kosumise maailma majanduses. Kuid see ei ole orgaaniline kasv, vaid riikliku toega kasv. Ning sellel kasvul on oma hind. Näiteks see, et USA on aktiivselt riiklikke tugiprogramme rakendanud ja mitte oluliselt kärpinud kulusid, sest see jahutaks majandust, on riigieelarve viinud väga sügavasse miinusesse. Selline olukord ei saa olla jätkusuutlik, vajalik on kulusid vähendada ja/või tulusid tõsta.

Kuidas on läinud samal ajal maailma ettevõtetel? Kriisist väljatulek on olnud ülimalt tempokas, kui 2009. aastal oli USA S&P 500 EPS (kasum aktsia kohta) 56 dollarit, siis 2011. aastal oodatakse juba 96 dollari suurust kasumit. Ehk riigi toel on ettevõtted väga kiiresti kasumlikkust suutnud taastada.

Seega riikidel on 2009-2010 läinud päris halvasti, kuid ettevõtetel päris hästi. Selle tulemusena paistab üsna vältimatu, et riigid hakkavad maksutõusu näol seda raha ettevõtetelt tagasi küsima. Sellel oleks aga selgelt majandust jahutav mõju.

Eesti positsioon on siin päris huvitav - me oleme eelarve suutnud üsna tasakaalus hoida ning seetõttu Eestis ei ole sarnane maksutõus vajalik. Arvestades, et globaliseerumise tulemusena on ettevõtetel üha kergem üle riigipiiride liikuda ja seega võib stabiilne maksukeskkond Eesti üheks tugevaks eeliseks kujuneda.

Loe pikemalt Tarkinvestori analüüsi selle aasta riskidest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700