Autor: Rivo Sarapik • 6. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OÜ osade registrisse kandmine võib muutuda kohustuslikuks

Justiitsministeerium ootab arvamusi, kas praegune osaühingute osade registrisse kandmise süsteem vajab muutmist või mitte.

Õiguskindluse ja käibevõimelisuse suurendamise nimel on kaalumisel võimalus muuta osade registreerimine osaühingutele kohustuslikuks. „Kui muudatused ette võetakse, siis võib tulemuseks olla, et osaühing ei saa enam ise vabalt valida, kas kanda osa registrisse või mitte, vaid see on tema seadusest tulenev kohustus – samamoodi nagu aktsiaseltsid on praegu kohustatud oma aktsiad registrisse kandma,“ ütles justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Karin Rammo.

„Praegu on võimalik osaühingu osasid soovi korral registreerida Eesti väärtpaberite keskregistris, kuid see ei ole kohustuslik,“ sõnas Rammo. „Registrisse kandmata osade võõrandamise või pantimisega võivad praktikas kaasneda siiski mitmesugused probleemid.“

Näiteks juhul kui osa ei ole kantud registrisse, ei ole isikul, kes soovib seda osa omandada, võimalik kindlaks teha, kas isik, kellelt ta osa üle võtab, on ka tegelikult õigustatud isik sõlmimaks vajalikku käsutustehingut. Osaühingu juhatuse poolt peetaval omamist kajastaval osanike nimekirjal puudub nimelt õiguslik tähendus kolmandate isikute suhtes.

„Registrisse mittekantud osade pandid ei ole samuti isikutele nähtavad. Ebaselgus pantide olemasolu osas kahandab, aga paratamatult osade pantimise atraktiivsust ning suunab isikuid krediidivõimaluste otsimisel vaatama pigem muude lahenduste poole,“ selgitas Rammo.

Ettepanekuid antud teemal saab esitada 7. veebruarini osale.ee veebilehel. Samuti on antud teema kohta avatud ajaveeb.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700