Autor: Lemmi Kann • 3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidajate lemmikud detsembris: TOP 10

Igati oodatult kuulus lõppenud aasta viimase kuu lugejate tähelepanu seaduse- ja maksumuudatusele.

1.  Vaata, mis juhtub maksudega aastal 2011

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis ja jurist Gaily Kuusik tegid kokkuvõtte maksumuudatustest, mis aastal 2011 kehtima hakkasid.

2.  Äriseadustiku ABC – vaata, mis uuel aastal muutub

Aasta alguses jõustusid olulised äriseadustiku muudatused, mis lihtsustavad osaühingute tegevust. Ülevaate peamistest muudatustest tegi advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat ja partner Hannes Vallikivi.

3.  Müüja vastutab toote puuduste eest ka pärast garantiiaja lõppemist Advokaadibüroo Eversheds Ots & Co advokaat Maria Jotautas kirjutas, et sageli samastatakse toote garantii ja seaduse alusel tekkinud müüja vastutust toote puuduste eest. Nii müüja kui ka ostja eeldavad, et müüja on kohustatud teatud perioodiks garantii andma ja pärast garantiiperioodi ta toote puuduste eest enam ei vastuta. Selline seisukoht on aga ekslik.

4.  Vaata: kes saavad uuel aastal tulumaksusoodustust

Alates 1. jaanuarist hakkavad tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja koostamisele kehtima uued põhimõtted. Mis muutus, selgitasMaksu- ja tolliameti kontrolliosakonna pearevident Terje Ludvi.

5.  Vitsur: selle aasta eelarve tuleb  liiga ilusti täis

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul oli eelmise aasta saavutus, et eelarve tuli Eestil kenasti täis. "Võibolla isegi ülemäära kenasti," kommenteeris majandusekspert.

6.  Ettevõtjad maksuameti spämmirahe all EML juhatuse liige Lasse Lehis märkis, et viimasel ajal on maksumaksjate liit saanud liikmetelt hulgaliselt kaebusi maksuameti uue „spämmiprojekti“ kohta. Kuna taolised ennetavad meeldetuletused on üsna paljusid juhte ja raamatupidajaid tõsiselt häirinud, otsustas liit pöörduda pädevate ametiasutuste poole, et nood maksuametnike agarust veidi talitseksid.Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas sellele lugejaküsimusele Irma Estra nentides, et distsiplinaarvastutuse seadus kehtib ainult riigiteenistujatele ning töölepinguseaduski ei ütle midagi rohkemat. Viimases pakutakse ühe mõjutamisvahendina välja hoiatust, millega tööandja võimalused selles küsimuses paraku ka piirnevad.Võimalused riigihanke korraldamata jätmiseks ahenemas?Alvin Rödl ja Partner vandeadvokaadi abi Tõnis Juurmann kirjutas, et riigihangete seaduse muudatus tagab tulevikus ka kolmandatele isikutele võimaluse võrdsetel alustel konkureerida riigi või kohaliku omavalitsuse äriühingu või sihtasutusega teenuste kontsessiooni andmise riigihangetel, millele praegu on võimalik kohaldada in-house erandit.Kuidas täitemenetluse summasid töötasust kinni peetakse?Äripäeva käsiraamatute foorumis selgitas advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär, kuidas toimub täitemenetluse summade kinni pidamine töötasust.Töötajate majutuskulud – kas erisoodustus?Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas lugeja küsimusele audiitorbüroo KPMG Baltics OÜ.

7. Kuidas saab töötajat karistada ohutus- ja hügieeninõuete eiramise eest?

8. 

9. 

10. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700