Euroopa Komisjon: Eesti üleminek eurole on alanud edukalt

Euroopa Komisjon avaldas rahulolu Eesti sujuva eurole ülemineku üle.

Üleminek sujub plaanipäraselt,on kirjas Komisjoni pressiteates. "Pühapäeva, 2. jaanuari õhtuks oli 26% maksetest kauplustes tehtud eurodes ning üle 90% klientidest sai ka raha tagasi eurodes. Pankades ja jaekaubanduses ei ole täheldatud suuremaid probleeme.

Komisjoni andmetel oli suurel osal eestlastest euro sularaha taskus juba kaks päeva enne uuele vääringule üleminekut.

Pooltel inimestel olid euro pangatähed ja rohkem kui 60% hoidsid rahakotis euromünte, mille nad olid saanud välisreisidelt või vahetanud pangas või postkontoris.

Sularahaautomaatide täitmine sujus tõrgeteta ning peaaegu kõikidest pangaautomaatidest sai euro pangatähti juba 1. jaanuari esimestel tundidel. Lisaks sellele oli enamik pangakontoreid sularahatehinguteks avatud nii laupäeval, 1. jaanuaril, kui ka pühapäeval, 2. jaanuaril. Ka kaupluste kaardimakseterminalid olid avamise ajaks 1. jaanuaril eurole ümber seadistatud.

Pühade tõttu oli äritegevus eurole ülemineku kahel esimesel päeval tavapärasest tagasihoidlikum. Komisjoni uuringu2 kohaselt tegid 1. jaanuaril sisseoste 36% ja 2. jaanuaril 54% küsitletutest, samal ajal kui tavalisel tööpäeval on see näitaja 60–70%. Enamik inimesi, kes tegi nädalavahetusel sisseoste sularahas, kasutas Eesti kroone, et vabaneda vanast vääringust kaupluses ning mitte minna panka raha vahetama. Teise üleminekupäeva lõpuks oli aga 26% küsitletutest maksnud juba ainult eurodes ning see näitaja on varem euroga liitunud riikidega võrreldes väga kõrge.

Eesti Pank oli kommertspangad varakult euromüntide ja pangatähtedega varustanud ning need edastasid euro sularaha kauplustele ja muudele ettevõtetele lepingu alusel, et eurodes saaks makseid teha ja vahetusraha anda kohe ülemineku esimesel päeval. Tänu piisavale sularahavarule sai väga suur osa jaemüüjatest vahetusraha tagasi anda täielikult eurodes. Teise üleminekupäeva lõpuks anti eurodes tagasi juba 92% vahetusrahast. See näitaja on oluline, kuna Eesti kroonid tuleks käibelt kõrvaldada võimalikult kiiresti.

Uue raha kasutamise teise päeva õhtuks ütles 28% küsitletutest, et neil on rahakotis ainult või enamasti euro pangatähed.

 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad