Autor: Rivo Sarapik • 31. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2011. aasta maamaksu tasuja määratakse 1. jaanuaril

2001. aasta maamaksu esimene tähtaeg on järgmisel aastal 31. märtsil. Maksuteade väljastatakse isikule, kes on 1. jaanuari seisuga maa omanik või maamaksuseaduse §-s 10 ettenähtud juhul maa kasutaja.

Aasta keskel ei tehta enam ümberarvestusi. Tehingupooled võivad otsustada, et varasema omaniku või kasutaja poolt juba tasutud või pärast tehingu sooritamist tasutav maksusumma lisatakse tehinguväärtusele või sisaldub tehinguväärtuses.

Maamaksu tasumise summaline piirmäär ja tasumistähtpäevad. Summaline piirmäär on 64 eurot, millest väiksema või võrdse summa peab ära maksma esimeseks tähtpäevaks (31. märtsiks). Üle 64eurose maksusumma puhul peab maksumaksja tasuma 31. märtsiks vähemalt pool summast, kuid mitte vähem kui 64 eurot ning ülejäänud osa maamaksust tasutakse hiljemalt 1. oktoobriks.

Näide:

1. Aastane maksusumma on 58 eurot, kogu summa tasutakse 31. märtsiks.2. Aastane maksusumma on 98 eurot; 31. märtsiks tasutakse 64 eurot, 1. oktoobriks 34 eurot.3. Aastane maksusumma on 248 eurot; 31. märtsiks tasutakse 124 eurot, 1. oktoobriks 124 eurot.

Kehtestatud piirmäärasid arvestatakse kohalike omavalitsuse üksuste (KOV) lõikes, st omades või kasutades maad mitmes linnas või vallas, tuleb maksumaksjal arvestada iga KOV-i lõikes 64eurose piirmääraga.

Maatükkide andmetega ja maamaksuteadetega saab tutvuda e-maksuametis/e-tollis.

Maksumaksja, kes ei ole kätte saanud maksustamisaasta maamaksuteadet 25. veebruariks, on kohustatud sellest 30 päeva jooksul Maksu- ja Tolliametit teavitama.

Kui maksukohustuslane on sõlminud e-maksuameti/e-tolli kasutuslepingu ning teatanud maksuhaldurile oma e-posti aadressi, saadetakse maksuteade elektrooniliselt, muudele isikutele toimetatakse maksuteade endiselt kätte posti teel.

Maamaksu ei määrata ja maksuteadet ei väljastata, kui maksusumma on alla 5 euro.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700