Kinnisvara- ja metalliäris maksab peagi käibemaksu ostja

1. jaanuarist rakendub kinnisasja ja metallijäätmete tehingutele pöördkäibemaksukohustus.

Käibemaksuseaduse § 41.1 “Kinnisasja ja metallijäätmete käibemaksuga maksustamise erikord” sätestab, et juhul kui maksukohustuslane võõrandab teisele maksukohustuslasele käibemaksuseaduse § 16 lõikes 3 nimetatud kinnisasja käibemaksuga või metallijäätmeid jäätmeseaduse § 104 tähenduses, tasub kauba soetaja võõrandajale kauba käibemaksuta müügihinna. Kauba soetaja arvestab tehingu kohta esitatud arvel märgitud käibemaksusumma enda poolt tasumisele kuuluva käibemaksusummana võõrandaja asemel.
Erikorra alusel maksustatakse kinnisasi või selle osa, mille käive on tavapäraselt maksuvaba ja mille maksustatavale väärtusele käibemaksu lisamisest on maksukohustuslane kohustatud maksuhaldurit teavitama (käibemaksuseadus § 16 lõige 3). Kohustus teavitada lasub kinnisasja võõrandajal.

Saades arve viitega maksu tasumise kohustuse üleminekust kauba soetajale, näitab soetaja maksustatavat tehingut enda esitatava käibedeklaratsiooni lahtris 1, lahtris 4 ning informatiivsetes lahtrites 7 ja 7.1. Kauba soetajal on õigus arvel näidatud käibemaksu näidata mahaarvatava sisendkäibemaksuna lahtris 5 kinnisasja või metallijäätmete maksustatava käibe tarbeks kasutusele võtmisel.

Kasutuses oleva kinnisasja või metallijäätmete võõrandamisel mittemaksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele rakendub tavapärane käibemaksu tasumise kord, s.o käibemaksu arvutab ja tasub kauba võõrandaja.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad