Autor: Rivo Sarapik • 29. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas töökohta saab jõuga poolitada?

Kes saab vähendada töökohta kohaliku omavalitsuse asutuses?

Küsimus: vallavanem hakkas läbi vaatama valla koolis (ehk valla munitsipaalomand) töötavate mitteõpetajate ametikohtade suurusi.

Kui suur on vallavanema õigus sekkuda inimeste (peale direktori) tööle võtmisse, töölt vabastamisse ja ametikohtade vähendamisse? Kui suur on direktori sõnaõigus? Kui lugeda "Kohaliku omavalitsuse korralduse seadust", siis seal on ikkagi volikogul märksa suuremad pädevused ja vallavanemal ainult õigus anda välja valla asutuste sisemist tööd korraldavaid käskkirju. Kas see ongi siis see? Miks sel juhul direktorit vaja on?

Kui tõesti asjad nii lähevad, siis millise TLS-i paragrahviga vähendatakse 1,0 ametikohta 0,5-le? Kas on ennast kuidagi ka kaitsta võimalik? Töö tuleb ikka ära teha.

Vastus: vastavalt põhikooli-ja gümnaasiumiseadusele kuulub munitsipaalkooli eelarve kinnitamine volikogu pädevusse (hoolekogu ja vallavalitsuse eelneval heakskiidul). Eelarve piires ja miinimumkoosseisust lähtudes määrab personali koosseisu kooli direktor. Personaliga sõlmib,muudab ja lõpetab töölepingud kooli direktor (mitte vallavanem) vastavalt tööseadustele.

Töölepingut,mis on sõlmitud töötamiseks täistööajaga, saab muuta osalise ajaga (0,5 kohta) lepinguks vaid töötaja nõusolekul. Kui selles küsimuses kokkuleppele ei jõuta (töötaja ei anna lepingu muutmiseks nõusolekut), kuid töö ümberkorraldamine ja sellega seoses koosseisus muudatuste tegemine on siiski vajalik ja põhjendatud, võib tagajärjeks olla töötaja koondamine, kuna temaga kokkulepitud tingimustel edasitöötamine ei ole enam võimalik.

Lepingu lõpetamine on vaidlustatav üldises korras töövaidluskomisjonis või kohtus. Küsimuses, kas kulude kokkuhoiu nimel on kõnesoleva muudatuse tegemine hädavajalik või mitte, peaksid valla ja kooli juhid jõudma ühisele seisukohale.

Äripäeva Käsiraamatute Foorumis vastas jurist Luule Käis.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700