Autor: Rivo Sarapik • 28. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Igast panga-automaadist 1. jaanuarist eurosid ei saa

Iga viiendast Eestis asuvast sularaha-automaadist (ATM) ei saa 1. jaanuaril eurosid, sest ATM asub kohas, mida ei saa jaanuari esimestel päevadel kasutada.

"Plaani kohaselt täidetakse 1. jaanuariks eurodega üle Eesti 700 ATMi. ATMe on küll üle 860, kuid üle 100 asub sellistes kohtades, mida ei saa kasutada 1. ja 2. jaanuaril, ning nende täitmine ei ole praktiline," selgitas Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juht Rait Roosve.

Asjaosaliste sõnul on Eesti eurole üleminekul on 99,99% ettevalmistustest tehtud ning plaanijärgset üleminekut saab takistada vaid Monika või Scarlett.

"Hetkel on lõppenud eelajaotus ja kaaseeljaotus on tehtud 99,99% ulatuses. On veel mõned üksikud ettevõtted, kes oma eurosid ootavad," selgitas Roosve. "Nüüd on jäänud elanikele olulisim ehk ATMide täitmine, mis algab 30. detsembri pärastlõunal ja kestab uue aasta tulekuni."

Logistiliselt on automaatide täitmine keeruline. "Kui tänane lumikate püsib, peetakse plaanist kinni. Kui lund tuleb märkimisväärselt rohkem, lisandub näiteks 20 cm võrra, ilmeb ilmselgelt tõrkeid. Samas, ka väga suur lumesadu ei takista seda, et 1. jaanuari hommikuks on 80% Eesti ATMidest eurodega täidetud."

Enamik rahaautomaate hakkavad eurosid väljastama uue aasta esimesel tunnil. Internetipangad saavutavad oma täisfunktsionaalsuse 3. jaanuari hommikuks. Võimalike ebamugavuste vältimiseks soovitavad pangad inimestel varuda endale piisavas koguses sularaha. Katkestused kaardimaksetes on enamikele pankade klientidele lühiajalised.

Lisaks ATMide täitmisele on keeruline kahe valuuta käibel olek jaanuari esimesel kahel nädalal. „Tavapärasega võrreldes on sularaha hulk erinevates kassades mitmekordne ja klientidel tuleks arusaavalt ning mõistvalt suhtuda – viivitused kassades on paratamatud," lisas Roosve. "Eesti inimene on õnneks mõistlik ja mõistlik inimene ei pea eurole üleminekul kuhugi eraldi minema või järjekorras seisma. Kui tal natuke kannatust ja võimet oma sundkäigud ja vajadused läbi mõelda."

"Pangad on euroks väga hästi ette valmistunud," kommenteeris Pangaliidu juhatuse esimees ja SEB Panga juhatuse esimees Riho Unt. "Kui ilmavälised põhjused ei tule seda vahetust segama, saavad eesti elanikud sularaha ja kaardimaksed ka toimima. Loodame, et kliendid ei pane meid proovile ega torma jaanuari alguses kohe panka raha vahetama. 3. jaanuarist Eesti pangandussektor toimib tavapäraselt."

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700