Autor: Lemmi Kann • 21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: euro toetajate hulk kahanes 52%le

Detsembris läbi viidud Euroseire uuringu andmeil kahanes üldine toetus euro kasutuselevõtuks 52 protsendini, teatas rahandusministeerium.

Novembris toetas euro kasutuselevõttu 52 protsenti küsitletutest. Ühisraha ei toetanud 39 protsenti ja üheksa protsenti ei osanud oma seisukohta öelda. Eelmise uuringuga võrreldes on toetus kahanenud kahe protsendipunkti võrra. Keskmisest enam on kahanenud madala sissetulekuga inimeste ja kõige vanema vastajarühma toetus.

Toetus euro kasutuselevõtule seostub endiselt peamiselt reisimise ja välismaal rahaasjade ajamise lihtsustumisega, ühisraha sobimisega Euroopa Liidu liikmelisusega ning otsese või kaudse kasuga Eesti majandusele.

Mittetoetamise põhjendustes on esikohale kerkinud  emotsionaalne aspekt  - krooni peetakse identiteedi sümboliks, millest on kahju loobuda. Hinnatõusu argument on detsembris taandunud. Kolmanda mittetoetamise argumendina tugevnes euro enda nõrkuse põhjendus.

Küsitletute hinnang oma informeeritusele kasvas detsembris võrreldes novembriga viie protsendipunkti võrra. Seejuures on novembriga võrreldes hüppeliselt kasvanud - 36 protsendilt 56 protsendile - nende vastajate hulk, kes peavad enda informeeritust heaks. Lisainfot soovivate inimeste osakaal on pidevalt vähenenud, jäädes detsembris 8 protsendi juurde.

Praktilised teadmised sularahavahetuse kogustest, tähtaegadest, teenustasuta vahetusest  ning paralleelkäibest püsivad stabiilselt kõrgel tasemel.

Uuringufirma Faktum&Ariko viis küsitluse läbi 6.-15. detsembril. Telefoni teel küsitleti 501 inimest vanuses 15-74 aastat. Uuringu tellisid koostöös Riigikantselei ja  Rahandusministeerium. Alates juulikuust läbi viidav uuringusari jälgib Eesti elanike informeeritust ja üldist toetust eurole üleminekule.

Uuringu aruanne saab täismahus lugeda SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700