21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontrolli arveid ja pea paus

Eurole üleminekuga võivad kaasneda mitmed riskid, mistõttu soovitatakse ettevõtjatel võimaluse korral hoopis aasta esimestel päevadel tegevus seisatada.

Uptime’i tehnoloogia juht Raimo Seero sõnul võib uue aasta alguses juhtuda igasuguseid trikke. "Soovitame äriprotsess seisata päevaks-kaheks, kui see oleks vähegi võimalik. Piltlikult öeldes ei tasuks väljastada arveid ja infot mitte liigutada. Nagu oleks vool ära. Ja alles [partneritega] kokkulepitud kellajal lasta süsteem jälle tööle," sõnas ta.

Samas ütles Seero, et äritegevuse seiskamine on kahjuks vähestel võimalik. Aga ootamatusteks tuleb siiski valmis olla ja vajadusel paus võtta. 

Aega saavad maha võtta vähesed

"Meie valdkonnas äritegevust kaheks päevaks seisatada pole võimalik," sõnas hulgimüügifirma Smarteni arendusdirektor Jarko Luts. Küll aga ütles ta, et nad tegid klientidele ettepaneku kauba tagastusi vana aasta viimasel nädalal mitte saata ning uuel aastal tarnitavaid tellimusi käesoleval aastal mitte edastada.

Teisalt soovitas Raimo Seero, et hindade ja palkade teisendamisel jälgida hoolikalt komakohti. Vead võivad sisse tulla väikeste summade puhul, sest enamus arvutiprogramme sisaldab vaid neli komakohta. Kui neid hakata suuremate arvude korrutama, süveneb arvuviga. Teisalt on kohustulik arvestada kolme komakohaga.

Smarteni arendusdirektori sõnul kasutavad nad täna kolmekohalisi komakohti ja on teinud klientidele ettepaneku sama teha. "Suurem osa klientidest on ka sellega nõustunud," ütles Jarko Luts.

Tarbijal tuleb olla valvas

Teisalt pani Raimo Seero südamele, et nii juriidilised kui ka füüsilised isikud valvsalt arveid kontrolliksid. "Arved tuleb tähelepanelikud üle lugeda, et number poleks kroonides ja valuuta poleks euro. Tõenäosus selliste apsakate juhtumiseks võib olla olemas," sõnas ta.

Swedbanki europrogrammi projektijuhti Raul Järve soovitas samuti, et ostjad tuleva aasta alguses tähelepanelikumalt numbreid vaataksid. "Kindel on see, et kaarditehingud toimuvad kõik eurodes ning seda peaksid kõik kaupmehed arve summat sisestades ka silmas pidama," sõnas ta.

Webmedia juht Taavi Kotka märkis, et segadused võivad tulla mõne ettevõtja jaoks vaid seoses euro üleminekuprogrammi hilise kasutuselevõtuga. "Pigem võib on probleem, et mõned ettevõtjad ärkasid liiga hilja," ütles ta.

Kotka hinnangul võib üleminek olla sarnane suvise nõudega, kui hindu tuli kahes vääringus näidata: ühed juba teevad seda, aga teised pole veel jõudnud. Teisalt ei näinud ta, et üleminek võiks kaasa tuua suuremaid tõrkeid ja palus klientidelel kannatlikku meelt.

Aastavahetusel võib esineda maksehäireid

Kaardimaksed toimivad eurole üleminekul plaani kohaselt katkestusteta kuni 31. detsembri hilisõhtuni, kuid aastavahetuse läheduses võib esineda vaid lühiajalisi häireid ning seejärel toimivad kaardimaksed juba eurodes, ütles Swedbanki europrogrammi projektijuht.

"Oleme eurole üleminekut põhjalikult testinud ja analüüsinud võimalikke ettetulevaid probleeme. Nende lahendamisega saame kindlasti hakkama. Olulisem on see, kui kaua lahendused aega võtavad," sõnas Raul Järve. Samas kinnitas ta, et pank on eurole üleminekut juba testinud ja analüüsinud võimalikke takistusi.

Swedbank soovitab eurole üleminekul eelistada kaardimakseid, sest pangakaardil muutuvad kroonid õigel ajal automaatselt eurodeks ning 1.-14. jaanuarini kestval paralleelkäibe perioodil saavad kahes vääringus arveldavad kauplused kaardiga maksvaid kliente kiiremini teenindada.

Teisalt ei soovita Swedbank üleminekuööl tavapärasest rohkem krooni sularaha varuda.

Kommentaarid

Siim Raie, kaubandus-ja tööstuskoja juht

On üks riskirühm ettevõtjad, kellele kuulub arvestustarkvara ning kelle puhul on oluline, et see oleks 1. jaanuariks uuendatud. Pean silmas kõikvõimalikke laoarvestuse ja kliendihaldussüsteeme, mis võivad koostada ka arveid. Osa ettevõtjaid pole selle peale mõelnud, et neil on sellised süsteemid, mis rahaga kokku puutuvad. Ühel või teisel päeval võib selguda, et nad ei saa eurodes arveid teha ja seega jäävad osa ettevalmistusi hilisemaks.

Kolmas murekoht on väiksemad sularaha käitlejad, kas nad paralleelkasutusperioodi ehk 14. päevaga saavad hakkama. Kas nad on piisavalt kogunud sularaha ja ringi arvutanud oma sularaha arvestuse kahes valuutas.

Marika Merilai, kaupmeeste liidu esimees

Liidu kaubandusettevõtted alustasid ettevalmistusi euro kasutuselevõtuks juba kevadest, suvest ja tehniliselt ollakse aastavahetuseks valmis. Tarkvaralahendused on tänaseks testitud, toimib ka tihe koostöö lahenduste pakkujatega. Kõik ettevalmistused on olnud suunatud just sellele, et erinevates olukordades vähendada riske.

Suurimateks riskideks on elektrikatkestus ja side-, internetiühenduse puudumine, kuid ka kasutajate vead. Ilma elektrita ükski seade, aparatuur ei tööta, kuigi lühiajaliselt on toiteseadmed mõnevõrra abiks.

Elektrikatkestuse puhul vastavalt ajakavale euro konverteerimist ei toimu, vaid siin on vajalik teatud aeg probleemide kõrvaldamiseks.

Autor: Lemmi Kann, Katariina Krjutškova

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700