Täisühingu käibemaksukohustus

Küsimus: Oleme peres loonud täisühingu ja vastutame solidaarselt kogu varaga, seega on meie eesmärk järk-järguline üleminek kogu oma ettevõtlustegevusega FIE-st (hetkel küll FIE ka veel registreeritud) kui ka teistest enda ettevõtetest üle ühte kohta kokku - tegemised, kohustused ja vastutused - kõik ühest kohast.

Meie täisühing on käibemaksukohuslane. Siit ka küsimus, kas tänane tegevus veel FIE-na (see tähendab, et arve tuleb osaniku isiklikul nimel, mitte täisühingu nimel) , läheb käibemaksuarvestuse alla? Või on tarvis moodustada osanikest käibemaksugrupp või täisühingut võibki lugeda osanikega käibemaksugrupiks?

Väljavõte seadusest: Maksukohustuslaste ühise taotluse alusel registreerib maksuhaldur ühe maksukohustuslasena (edaspidi käibemaksugrupp) emaettevõtja ja tütarettevõtjad äriseadustiku tähenduses. Samuti registreeritakse majanduslikult ja organisatsiooniliselt seotud maksukohustuslased ühise taotluse alusel käibemaksugrupina, kui iga käibemaksugrupi koosseisus registreeritava äriühingu aktsiatest, osalusest või häältest kuulub samale isikule rohkem kui 50 protsenti või kui isikud on seotud frantsiisilepingu alusel. Käibemaksugrupina registreeritakse isikud, kes on Eestis ettevõtlusega tegelevad Eesti maksukohustuslased.

Vastus: Antud küsimuses on põimunud läbi mitmed erinevad teemad, kommenteerime neist käibemaksuga maksustamist puudutavat.

Kui FIE on käibemaksukohustuslasena registreeritud ja ta müüb oma nimel kaupu või osutab teenuseid, siis need tehingud kuuluvad käibemaksuga maksustamisele.

Täisühing (TÜ) on üks äriühingu vormidest, mis registreeritakse eraldi käibemaksukohustuslasena, kui selleks on esitatud vastav avaldus. Kui täisühing on käibemaksukohustuslasena registreeritud kuulub tema poolt kauba müük ja teenuste osutamine käibemaksuga maksustamisele ja täisühing väljastab selliste müükide kohta oma nimel arve.

Kuna FIE tegevus on eraldiseisev TÜ-st, siis seni kuni kõik tegevused ei toimu TÜ kaudu, tegutseb FIE oma nimel ja TÜ eraldi oma nimel. Eraldi toimub ka mõlema isiku maksuarvestus. Ka juhul, kui sama isik kasutab ettevõtluse jaoks paralleelselt erinevaid tegevusvorme (FIE, TÜ vmm), ei moodustu nende tegevusest automaatselt käibemaksugruppi.

Kui tegevused suunatakse ümber TÜ-sse, kuid kulude kohta esitatakse arveid endiselt (ekslikult) FIE nimele, on võimalik neid arveid kajastada TÜ maksuarvestuses, kui ostuarvetel on ostja andmed parandatud.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele KPMG Baltics AS.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

Harju KEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

23. veebruar 2018

Sarkop otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Sarkop AS

21. märts 2018

Uudised

Tööriistad