Autor: Lemmi Kann • 13. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Bahrein sõlmivad maksulepingu

Valitsus kiitis 9. detsembri istungil heaks Eesti Vabariigi valitsuse ja Bahreini Kuningriigi valitsuse vahelise tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise lepingu.

Vabariigi Valitsuse korraldusega kiideti heaks Eesti Vabariigi ja Bahreini Kuningriigi vahelise tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise leping, millele kirjutab alla välisminister.

Pärast allakirjutamist läheb leping Riigikogusse ratifitseerimisele. Leping jõustub selle jõustumiseks vajaliku riigisisese menetluse lõpetamise kohta edastatava hilisema teate kuupäevast ja selle sätteid rakendatakse alates jõustumisele järgneva kalendriaasta 1. jaanuarist või teatavatel juhtudel hiljem algavast majandusaastast.

Topeltmaksustamise vältimise lepinguid sõlmitakse eelkõige maksutulu jagamiseks kahe riigi vahel ja selleks, et kodanikud ei peaks maksma sama tulu pealt makse kahes riigis. Leping jagab eri tululiikide (palgatulu, ärikasum, kinnisvaratulu, intressitulu, dividenditulu jne) maksustamisõiguse kas selle riigi kasuks, kus isik on resident (residendiriik), või selle riigi kasuks, kus asub tuluallikas (tuluallikariik), või nende mõlema vahel – osa tulu ühele, osa teisele riigile.

Eesti on sõlminud topeltmaksustamise vältimise lepingu üle 40 riigiga. Viimati jõustusid lepingud Serbia ja Lõuna Koreaga. Lepingute koostamisel võetakse aluseks OECD mudelleping, mida muudetakse konkreetsete riikide maksusüsteemi arvestades.

Topeltmaksustamise vältimise lepingute eesmärk on soodustada investeeringuid, tagada isikute võrdne kohtlemine ning kõrvaldada topeltmaksustamine, mis võib tekkida kahe riigi seaduste koosmõju tulemusena.

Vaata SIIT, mis riikidega on Eestil sõlmitud topeltmaksustamise vältimise leping.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700