Autor: Lemmi Kann • 10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Summeeritud tööaja arvestus riigipühade ajal

Küsimus: Töötaja töötab summeeritud tööaja kava järgi riigipühadel 23., 24., 25., 26. detsembril. Iga päev 10 tundi. 24., 25., 26. detsembril töötamise eest maksab tööandja kahekordset töötasu.

1. Kas need summeeritud tööaja arvestusperioodi sisse jäävad riigipühad mõjutavad  töötaja kalendaarset tööaja normi, millest enam töötamise korral on tegemist ületunnitööga? Kas töötaja kalendaarset tööajanormi vähendatakse nende tundide võrra, mis töötaja töötab  vastavalt tööajakavale nimetatud riigipühadel?

2. Kas 23. detsembril tuleb kolm ületundi, kui tööpäeva ei ole võimalik lühendada 3 tunni võrra.?

Vastus: 1. Töötajale kehtib see tööaeg, mis on töölepingus kokku lepitud. Eelduslik tööaeg täiskohaga töötamisel on 40 tundi nädalas. Pooled võivad kokku leppida lühemas, kuid mitte pikemas tööajas; seda ületav töö on juba ületunnitöö. Summeeritud tööajaarvestuse korral arvestatakse tööaega arvestusperioodi kohta. Ka siis jääb ikkagi kehtima see keskmine tööaeg, kuid töötaja võib mõnel nädalal või kuul töötada vähem ja teisel jällegi rohkem. Ületunnid tekivad sel juhul alles peale summeerimisperioodi lõppu.

Kuigi seadus seda nii otseselt ei ütle, peaks loogika kohaselt olema täistööaeg ühesugune nii summeeritud kui ka summeerimata tööaja puhul. Seega oleme me pigem seisukohal, et ka summeeritud töötaja tööaega mõjutavad riigipühad. Ühtlasi tuleb silmas pidada, et riigipühadel töötamise korral tuleb see tööaeg tasustada kahekordselt sõltumata sellest, kas töötaja töötab summeeritud tööajaga või mitte.

2. Jah, kui tööpäeva ei ole võimalik lühendada, siis loetakse need kolm tundi ületundideks.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700