10. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuldsed käerauad pääsevad maksukaristusest

Juba kolme nädala pärast on ettevõtjatel senisest soodsamalt võimalik töötajaid kuldsete käeraudadega ettevõtte külge kinnitada. Uuest aastast muutub aktsiaoptsioonidega töötajate motiveerimine praegusest oluliselt soodsamaks ja selgemaks.

“Praegusel kujul ette valmistatud seadusemuudatus on väga positiivne valguskiir Eesti praeguses üldiselt sünges maksutaevas,” kommenteeris olukorda Webmedia Group ASi juhatuse liige ja üks asutaja Priit Alamäe.

Seadusemuudatuse juures on Alamäe arvates positiivne just see, et kaotatakse ära praegune absurdne erisoodustusmaks ning viiakse maksukohustus hetkele, kui optsiooni hakatakse realiseerima. “See avab ukse sellele, et järjest rohkem Eesti inimesi saaksid potentsiaalselt hakata ka omanikutulu teenima,” lausus ta.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna nõunik Elo Haugase sõnul on seadusemuudatusest kasu eelkõige ettevõtjatele, kes soovivad oma töötajaid osalusoptsioonidega motiveerida või ka ettevõttega tihedamalt siduda. "Muudatus oli kantud üldisemast eesmärgist tööandja optsioonide andmist soodustada ja optsioonide maksustamise reegleid paindlikumaks muuta,“ rääkis Haugas.Seadus muudab olukorra paremaks

Olympic Entertainment Group ASi tegevdirektor Indrek Jürgensoni kinnitusel eelistatakse ettevõttes juba praegu optsiooniprogrammi aktsiatega premeerimisele. “Peame töötajaid Olympicu suurimaks väärtuseks ja oleme tõesti võtmetöötajate tulemused sidunud võimalusega ettevõttes soodsalt optsiooniprogrammis osaleda,” rääkis Jürgenson.

Uuel aastal optsioonidelt maksude kaotamine toob Jürgensoni hinnangul juurde ettevõtteid, kes optsiooniprogrammi praktikas kasutavad. “Usun, et optsioonide jagamine töötajatele toimib ja paneb töötajat mõtlema nagu omanik ehk siis kokkuvõttes tekib sellest tulu mõlemale poolele,” ütles ta.

Võtmeisikud seotakse ettevõttegaAlamäe sõnul on Webmedia Grupil täna üle 60 aktsionäri ja suurem osa neist on ettevõtte praegused ja endised töötajad. “Me tahame ettevõtte edu meie võtmetöötajatega jagada ja kindlasti alustame me nüüd tänu uuele seadusele ka uue optsiooniprogrammiga,” rääkis ta.

Seadusemuudatust peab oluliseks ka Maag Grupp ASi omanik ja nõukogu esimees Roland Lepp, kelle kinnitusel on ettevõtetele põhimureks siiani olnud võtmeisikute kinnihoidmine ja motiveerimine ettevõttes jätkama. “Siiamaani pole olnud mõtet optsiooniprogrammi luua, sest see on olnud äärmiselt kallis, kuid kindlasti kaalume seda tulevikus tõsisemalt,” ütles Lepp.

Tootmisettevõttes ei hakata optsioone jagama piltlikult öeldes koristajale, vaid ettevõttes tegelikku väärtust loovatele inimestele. “Nende kinnihoidmine on äärmiselt tähtis juhul kui ettevõte valdab olulist ning kallist informatsiooni,” selgitas Lepp.

Leivaraha ei asendaÜks põhilisi vastuväiteid seaduse muudatuse väljatöötamisel oli Alamäe kinnitusel see, et kas nüüd ettevõtted hakkavad palka optsioonidega asendama. “Seda kindlasti ei juhtu, sest optsioonidega ei saa maksta majalaenu ja perele süüa osta. Optsioonid on töötajate jaoks lisamotivatsioon, et tekitada neis rohkem peremehetunnet ja anda neile võimalus ettevõtte kasvust osa saada,” rääkis Alamäe.

Ainuke erand on siin võib-olla start-up-id, kus ei ole tõesti raha palkadeks maksta ja töötajad on nõus alustama madalama palgaga, lisas ta.Praegusega võrreldes muutub situatsioon keerulisemaks aga rahvusvaheliste ettevõtete jaoks. Kui nende korporatiivsed optsiooniprogrammid on lühemad kui kolm aastat, peavad nad hakkama oma Eesti tütre töötajatele võimaldatud optsioonidelt erisoodustusmaksu maksma, nentis Alamäe.

Mis on mis?

Järgmise aasta alguses kehtima hakkavad olulised muudatused tulumaksuseaduses ja sellega seonduvates seadustes:1. Optsiooni võõrandamist ning enne kolme aasta möödumist realiseeritud optsioone loetakse tööandja antud erisoodustuseks ning töötaja saadud kasu maksustatakse erisoodustusena. Seega on maksuvabad optsioonid, mille realiseerimise tähtaeg on pikem kui kolm aastat.2. Maksukohustus tekib optsiooni realiseerimisel, see tähendab hetkel, mil töötaja soodushinnaga aktsiad omandab (ainult juhul, kui optsioon oli lühem kui kolm aastat).3. Optsioonide maksurežiimi kohaldatakse ka juhul, kui optsiooni andis töötajale tööandjaga samasse kontserni kuuluv isik, näiteks tööandja emaettevõtja. Samuti rakendatakse samu põhimõtteid juhul, kui tööandja annab töösuhtega seotud hüve mitte töötajale endale, vaid töötaja lähedastele.

Autor: Lemmi Kann, Birjo Must

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700