Autor: Lemmi Kann • 6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pea kõiki makse laekus eelarvesse vähem kui aasta eest 

Novembri lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse 57,7 miljardit krooni ehk 93,4 protsenti aastaks planeeritust, ootuspäraselt tasuti novembris makse 5,4 miljardit krooni.

Maksutulu laekumine on üheteistkümne kuuga eelarves ettenähtust parem ja vastab rahandusministeeriumi suveprognoosile. Samas on tulumaksu laekumine mõnevõrra madalam kui suveprognoosis oodatud. Eelmise aasta novembri lõpuks oli tasutud eelarvesse 57,4 miljardit krooni ning 2008. aastal 64,7 miljardit krooni, mis moodustasid vastavalt 90,4 ja 88 protsenti aastasest maksutulust, teatas rahandusministeerium.

Sotsiaalmaksu on novembri lõpuks tasutud 24,3 miljardit krooni, mis on 90,1 protsenti eelarves kavandatust. Novembris laekus sellest 2,2 miljardit krooni ehk 0,7 protsenti vähem kui 2009. aastal. Aasta viimasel kuul on oodata laekumist ligikaudu eelmise aasta tasemel.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus üheteistkümne kuuga 2,6 miljardit krooni, mis on 80,9 protsenti planeeritust. Novembri laekumiseks kujunes 369,8 miljonit krooni ehk 5,6 protsenti vähem kui möödunud aastal. Kohalikele omavalitsustele laekus novembris füüsilise isiku tulumaksu 744,2 miljonit krooni ehk 0,7 protsenti enam kui möödunud aastal.

Juriidilise isiku tulumaksu tasuti üheteistkümne kuuga 2,9 miljardit krooni, mis on 117,8 protsenti kavandatust. Novembris laekus sellest 191,9 miljonit krooni, sealhulgas jaotatud kasumilt 157 miljonit ning erisoodustustelt 26,4 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga vähenes novembrikuu laekumine 53,8 protsendi võrra, mis oli peamiselt mõjutatud AS Eesti Telekomi jaotatud kasumilt tasutud tulumaksule mullu novembris.

Käibemaksu on aasta algusest alates laekunud 17,8 miljardit krooni, mis moodustab 93,8 protsenti eelarves planeeritust. Novembris laekus käibemaksu 1,6 miljardit krooni, mis on 2,8 protsenti vähem kui 2009. aastal. Laekumisi mõjutasid tavapärasest suuremad käibemaksutagastused, kuid ka deklareeritud käibed suurenesid võrreldes eelmise kuuga 17,4 miljoni krooni võrra.

Alkoholiaktsiisi on novembri lõpu seisuga eelarvesse laekunud 2,4 miljardit krooni ja eelarvest on täidetud 101,1 protsenti. Novembris laekus sellest 210,3 miljonit krooni. Võrreldes 2009. aastaga on üheteistkümne kuuga aktsiisi laekunud 4,2 protsenti rohkem. Deklareeritud õlle  ja kange alkoholi kogused jäid viimasel kuul alla eelmise aasta tasemele.

Tubakaaktsiisi on üheteistkümne kuuga laekunud 1,6 miljardit krooni, mis on 89,8 protsenti eelarves planeeritust. Novembris laekus sellest 167 miljonit krooni, mis on oodatust veidi vähem. Deklareeritud sigarettide kogused võrreldes 2009. aasta sama perioodiga vähenesid 7,6 protsendi võrra.

Kütuseaktsiisi on novembri lõpu seisuga laekunud 5,1 miljardit krooni ehk 105,2 protsenti kavandatust. Novembris laekus sellest 449,3 miljonit krooni. Võrreldes eelmise aastaga on kütuseaktsiisi novembri lõpuks laekunud 14,4 protsenti rohkem. 2009. aasta oktoobriga võrreldes vähenesid bensiini deklareeritud kogused, samas eriotstarbelise diislikütuse ja diislikütuse deklareeritud kogused veidi suurenesid.

Ettemaksukonto muutus suurendas novembris laekunud maksusummasid 53,7 miljoni krooni võrra. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto positiivne muutus viitab, et novembris tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700