Autor: Lemmi Kann • 3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete kasumid paisuvad

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid 2010. aasta III kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, teatas statistikaamet.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 9,7 miljardit krooni (621 miljonit eurot), mis ületas enam kui kahekordselt eelmise aasta III kvartalis teenitud kasumit ning oli kolmandiku suurem tänavuse II kvartali kasumist. Kuigi ettevõtlussektori kogukasumist moodustab suurima osa töötlev tööstus, mõjutas kogukasumi kasvu kõige rohkem veonduse ja laonduse tegevusala. Selle tegevusala kasumikasvule aitasid enim kaasa veondust abistavad tegevusalad (sadamate töö, laadungikäitlus, vedude korraldamine jms).

Ettevõtlussektori müügitulu kasv võrreldes eelmise kvartaliga jätkus kolmandat kvartalit järjest. 2010. aasta III kvartalis suurenes sesoonselt korrigeeritud müügitulu II kvartaliga võrreldes 6%. Tänavu I ja II kvartalis oli kasv eelmise kvartaliga võrreldes 5%.

Ettevõtted müüsid III kvartalis kaupu ja teenuseid 145 miljardi krooni (9,3 miljardi euro) eest, mis on 15% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 11%, 30% ja 18%.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta III kvartaliga võrreldes 11%. Tööjõukulud vähenesid 4% ning sama palju vähenes ka tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv. See on jätkuvalt kasvatanud ettevõtete tootlikkusnäitajaid (tööviljakus, tööjõukulude ja tunnitootlikkus). Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel (puhas lisandväärtus jagatud hõivatute arvuga) suurenes 28%, samas ettevõtete keskmine tööjõukulu hõivatu kohta jäi eelmise aasta III kvartali tasemele.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid III kvartalis 5,7 miljardit krooni (361 miljonit eurot), mis oli viiendik vähem kui 2009. aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid energia-, veondus-, laondus- ning töötleva tööstuse ettevõtted, kes tegid enam kui poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga suurenesid vaid investeeringud masinate ja seadmete soetamiseks.

Ettevõtlussektori müügitulu, tööjõukulud ja kogukasum, I kvartal 2002 – III kvartal 2010

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700