Autor: Lemmi Kann • 1. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja hääl: tulumaks on poliitiline küsimus

Kuigi riigikogu lükkas taas astmelise tulumaksu eelnõu tagasi, ei tähenda see kaugeltki tulumaksu debati lõppu ning riigil tuleb nii võti teisiti leida võimalus maksutulu suurendamiseks, nendib raamatupidaja.ee lugeja Vana Mees. Küsimus on vaid - kuidas, ja need on poliitilised otsused, millega püütakse ka hääli osta.

Vana Mees kirjutab:

Ma pole eriline astmelise (kasvava) tulumaksu pooldaja, aga teatav solidaarsus selles oleks. See oleks vist parem kui näiteks see, mida Ungaris kavandatakse. Küllap on pensionifondiski suuremad summad suurema tulu saajatel. Võtta saab sealt, kust võtta on.

Võib-olla oleks isegi olulisem motiveerida tulusaajaid investeerima. Lõpuks pole ju vahet, kas riik kogub tulumaksu kokku ja siis näiteks toetab EAS kaudu investeerimist või annab maksusoodustuse, et inimesed ise seda teeksid. Kumb teeb õigemaid otsuseid? Ma ei tea.

Kommentaatorite püha viha suurematelt tuludelt suurema osa  äravõtmise vastu on mõistetav. Aga see on poliitiline valik. Kui suurema tulu saajad tahavad, et Eesti riik püsiks, siis olgu head ja panustagu vastavalt. Ka tulude ümberjaotamisse, et rahulolematuid liiga palju ei tekiks.USA juhtimisteaduse üks esimesi nimesid F. Taylor hoiatas veidi vähem kui sada aastat tagasi Tsaari-Venemaa kapitaliste nende tegevuse võimalike tagajärgede eest riigis. Tema hoiatust ei pandud muidugi tähele. Nii loodigi situatsioon, milles avantüristid said võimu võtta. Seda hävingut, mis tegelikult juhtus, ei osanud vist ka hoiataja uneski ette näha.

Meilgi on praegu muretu usk, justkui Eesti riigi ja selles riigis turumajanduse püsimine oleks nagu iseendast mõistetav asi ja selle pärast pole vaja muretseda. Siis kui oht ilmneb, on juba hilja mõtlema hakata. Ettevõtjatel tasuks rohkem mõelda, kuidas Eesti riiki tugevdada, mitte ainult lüpsta. Ükski masin pole 100% kasuteguriga ja igiliikurite projekte ei võeta enam ammu arutusele, aga Eesti riigilt tahetakse, et iga maksukroon tagasi tuleks ja riigimasina enda peale midagi ei kuluks.

Raamatupidaja.ee avaldab rubriigis Lugeja hääl lugejate kommentaare portaalis avaldatud artiklitele ning lugejakirju, mida saab saata aadressile [email protected] .

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700