Autor: Lemmi Kann • 24. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata: muudatused siirdehinna ja tehingu turuväärtuse erinevuse maksustamisel

Riigikogu poolt 20. oktoobril vastu võetud Tulumaksuseaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seadusega (RT I, 18.11.2010, 1) on tehtud tulumaksuseaduses muudatusi siirdehinna ja tehingu turuväärtuse erinevuse maksustamisel tulumaksuga, mis jõustuvad 2011. aasta 1. jaanuaril.

Muudatusi tutvustab maksu-ja tolliamet.

Alates 2011. aastast on tulumaksuseaduses muudatusi siirdehinna ja tehingu turuväärtuse erinevuse maksustamisel tulumaksuga.

* Seotud isiku mõiste on alates 2011 senikehtinust sisulisem. Tulumaksuseaduse (edaspidi TuMS) § 8 lg-s 1 on küll näidisloetelu seotud isikutest, kuid see ei ole ammendav. Isikud loetakse seotuks juhul, kuid nad on seda ühise majandusliku huvi või valitseva mõju tõttu (ka juhul, kui neid loetelus pole)., mis on seotud isikute vahelise tehingu hind ning tehingu turuväärtus, mis on  omavahel mitteseotud isikute vahelise sarnase tehingu väärtus (TuMS § 8 lg 2).

   * Tulumaksuseaduses sõnastatakse mõistena siirdehind

* Tulumaksuseadust on täiendatud selgitustega, mille kohaselt siirdehinna ja tehingu turuväärtuse erinevuse maksustamine saab olla vaid ühekordne:

                       - erisoodustuste puhul tehingutes, kus soodustuse saaja on seotud      füüsiline isik, maksustatakse tehinguväärtuste vahe TuMS § 48 alusel erisoodustusena (TuMS § 8 lg 2)                      - füüsilise isiku ettevõtlustulu (TuMS § 14 lg 9) ning residendist äriühingu kasumieraldiste (TuMS § 50 lg 5) ja mitteresidendi püsiva tegevuskoha kasumi väljaviimise (TuMS § 53 lg 46) puhul ei kohaldata siirdehinna sätete alusel maksustamist juhul, kui tulumaks on sellelt summalt juba tasutud või kinni peetud    * Tulumaksuseadusesse (TuMS § 8 lg 3) on toodud varem rahandusministri 10.11.2006 määruse nr 53 “Seotud isikute vahel tehtud tehingute väärtuse määramise meetodid” § 1 lg-tes 2 ja 3 juba sisalduv säte, mille kohaselt seotud isikutena käsitatakse ka mitteresidenti ja tema Eestis asuvat püsivat tegevuskohta ning Eesti residenti ja tema välisriigis asuvat püsivat tegevuskohta.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700