22. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kellele jätkub kliente järgmisel aastal?

Audiitorid kurdavad turu kokkukuivamise üle: auditeerimise määrad on tõusnud, ettevõtteid pankrotti läinud ja firmade vajadus audiitorteenuse järele vähenenud. Lisaks tekitab jätkuvalt pingeid audiitorite reatesteerimise nõue.

Eelmisel sügisel – audiitorfirmade TOPi ilmumise ajal – küttis audiitorite hulgas kirgi riigikogus lugemisel oleva uue audiitortegevuse seadusega uuenev kutse andmise praktika ning audiitoritena tegutsevate isikute reatesteerimise nõue.

“Hirm, mis üksikaudiitorite seas aasta tagasi valitseda võis, et suured audiitorühingud võtavad kliente üle, pole täitunud ega täitugi, sest suurte audiitorfirmade kulubaas on suurem ja seetõttu hinnad kõrgemad. Praegusel turul aga loeb paraku kõige enam siiski hind,” sõnab Rödl & Partner OÜ vandeaudiitor ja juhatuse liige Mart Nõmper.

Reatesteerimise nõudest on Nõmperi hinnangul turul ainult kasu.

“Ennast tuleb asjadega kursis hoida! Nii häid ja mahukaid koolitusi, nagu rahandusministeerium ja audiitorkogu meile pakuvad, veel mõni aasta tagasi ei korraldatud. Kes peale seda eksamit ära ei tee, peaks peeglisse vaatama – selles pole kedagi teist süüdistada,” ütleb ta.

Et muudatused väikeste ettevõtete hakkamasaamisvõimalust vähendaks, Nõmper ei usu. “Muidugi on suurtel know-how’d rohkem, kuid samas pole väikestel ettevõtetel sageli suurte audiitorühingute tipp-know-how’d vajagi, kuna nende äritegevus on lihtne.”

Näha konsolideerumist

Kuna üksikaudiitorid peavad üksi kõigega kursis olema ja infot on palju, siis tingituna sellest ja sõltumatuse nõuete täitmiseks on näha audiitorite konsolideerumist ja läbirääkimisi ühinemisteks. “See protsess jätkub kindlasti lähitulevikuski,” usub Nõmper.

Acta Audit OÜ omaniku Aime Liivi hinnangul määrab järgmine aasta, kes turule jääb ja kes mitte ning kui palju ja kellele kliente jätkub. “Väikestele firmadele ei saa hukutavaks mitte niivõrd reatesteerimise nõue kui turg ja see, et kliendi vajadused on muutunud,” märgib Liiv.

Nii on firmade vajadus audiitorite järele järjest väiksemaks jäänud, kuna auditeerimise määrad on tõusnud ja nii hulk ettevõtteid pankrotti läinud.

“Olen isegi jätkamise suhtes kahevahel,” lisab Liiv. “Tuleb plussid ja miinused kokku arvutada. Töö läheb riskantsemaks, kapitalism õitseb ja punkte, mida jälgida, on aina rohkem.”

Muutus toob hinnatõusu

Erinevust suurte ja väikeste audiitorite vahel näeb Liiv peamiselt teenuse hinnas. Liiv usub, et väiksemate tegijate kadumisel teenus kliendi jaoks kallineb. “Kindlasti hinnad tõusevad. Praegu on tänu väikestele firmadele pidanud ka suured hinda normaalsena hoidma,” sõnab ta.

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700