Autor: Lemmi Kann • 4. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet päästis riigile 188 miljonit krooni

Maksu- ja Tolliamet hoidis selle aasta 9 kuu tollikontrolli tulemusena ära kokku 188 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile. See on suurem kui kogu möödunud aastal ärahoitud kahju.

"Traditsiooniliselt on kõrge riskiga aktsiisikaubad, eriti sigaretid ja kütus. Suurepärase tulemuse saime ka narkootikumide avastamisel ja võitluses intellektuaalse omandi rikkumistega. Surve illegaalseks tegevuseks on aga täna kõrge ja ei ole alust arvata, et lähiajal midagi muutuks,” rääkis Tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg.

9 kuuga avastati rekordiliselt palju, 245 385 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa (2009. aastal kokku 151 563 ühikut). Suurima üksikjuhtumina saab välja tuua juulikuus leitud Crocs kaubamärgiga jalatsid, mida avastati kokku 12 150 paari.

Seadustele mittevastavate sigarettide osa on samuti kasvanud. 2009. aasta 9 kuuga avastati ligi 6,7 miljonit, tänavu juba 7,3 miljonit salasigaretti. Võrreldes varasema ajaga on suurenenud sigarettide kogused, mida püütakse salaja üle piiri toimetada. Korraga üritatakse sõiduki konstruktsioonidesse peidetult üle piiri tuua 10 000 kuni 35 000 sigaretti. III kvartali suurema leiuna saab välja tuua Luhamaal kinni peetud 82 000 sigaretti Volvo veoauto haagise all olnud neljast rehvist.

Salaalkoholi kogused on seevastu vähenenud. Eelmise aasta 9 kuuga avastati ligi 13 416 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks), tänavu 8039 liitrit.

III kvartali juhtumi näitena võib tuua Lõuna MTK-s 21.septembril tollitöötajate poolt läbiotsimise ajal avastatud 65 liitrit puskarilõhnalist vedelikku ja 45 liitrit meskit.

Ohustatud liikidega (Loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsioon CITES) seotud juhtumeid oli 9 kuuga kokku kolm.

Kolmveerand aastaga tuvastati 98 narkootiliste ainete ja lähteaine salakaubaveo ning omamise juhtumit. Koguseliselt suurimad avastused jäid I ja II kvartalisse.

Ebakvaliteetset ja nõuetele mittevastavat kütust ning ladude kontrollimise käigus üle- või puudujääke avastati 9 kuuga kokku 1,1 miljonit liitrit. Nõuetele mittevastavat kütust leiti nii tanklatest kui ka paakautodest kütuse veol, samuti paiksetest mahutitest.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700