3. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestit ootab järsk kasv

Rahandusministeeriumi hinnangul kasvas Eesti majandus III kvartalis võrreldes eelmise aastaga kuus protsenti, seega on riik taastumas järsust majanduslangusest.

212 miljardi krooni suurune majandus näitas jõulist kasvu peamiselt tänu tööstustoodangu mahu suurenemisele ja tulude paranemisele transpordi- ning finantsettevõtetes, kommenteeris rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna nõunik Erki Lõhmuste Bloombergile.

"Eksportivad ettevõtted saavutasid III kvartalis kriisieelsed tulemused," rääkis ta. "Eratarbimine võis hoolimata kiirest hindade kasvust näidata veidi paremat tulemust, mis toimus suuresti tänu automüügi tulemuste paranemisesele kevadel. Investeeringute langus on tõenäoliselt peatunud ja varude peaksid sarnaselt eelmise kvartaliga olema jõuliselt kasvanud," kinnitas Lõhmuste.

Peamiselt ekspordist juhitud taastumine aitab Eesti majandusel sel aastal kasvada ligi 2,5 protsenti ja 2011. aastal 4,2 protsenti. See toimub pärast SKP kahanemist pea viiendiku võrra 2008. ja 2009. aastal, mis oli Euroopa Keskpanga septembrikuu prognoosi kohaselt halvemuselt teine tulemus Euroopa Liidu riikide seas Läti järel. Eesti SKP jõudis tagasi aastase kasvu faasi teises kvartalis, kasvades 3,1%.

Eesti tööstustoodang kasvas septembris kümne aasta kõige kiirema tempoga, mil nõudlus riigi kaupade ja teenuste järele suurenes võtmeturgudel Soomes ja Rootsis.

Ministeeriumi hinnang kõrvutatakse Bloombergi analüüsis osalenud kuue analüütiku keskmise prognoosiga, mille suuruseks oli 3,8 protsenti. Statistikaamet avaldab oma eelkalkulatsiooni kolmanda kvartali SKP kohta 11. novembril.

Autor: Lemmi Kann, Birjo Must

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700