Autor: Lemmi Kann • 2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidajate lemmikud oktoobris: TOP 10

Vaata, millised teemad pakkusid raamatupidaja.ee lugejatele kõige rohkem huvi.

1.  Kuidas lõpetada töölepingut lapsepuhkuselt naasnud töötajaga?

Kuidas toimida alla 3 aastasi lapsi kasvatava ja kaks korda lapshoolduspuhkusel olnud töötajaga, kes ei teavitanud lepingut sõlmides tööandjat, et on peagi minemas raseduspuhkusele, ning nüüd ei ole ettevõttel talle enam tööd pakkuda?Sellele küsimusele vastasid Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN advokaadid.

Teema tekitas aga lugejate hulgas elava diskussiooni – kuigi seadus ütleb, et tööandjal ei ole õigust töötajat palgates esitada küsimusi tema võimaliku raseduse kohta, kas on eetiline, kui töötaja oma tulevast leivaisa sellest ei informeeri?

2.  Osaühingutes kaob nõukogu nõue, juhatuse ametiaeg muutub tähtajatuks Alvin, Rödl ja Partner Advokaadibüroo advokaat Kaarel Tammar kirjutas 14. oktoobril, et äriseadustiku muudatused toovad kaasa osaühingute juhatuse liikmete tähtajatu ameti ja kaotavad osaühingu nõukogu nõude. Sellega seoses on osanikel põhjust nüüd üle vaadata nii osaühingu põhikiri kui ka suhted juhatusega.Tähelepanu – uus liiklusseadus!Uus liiklusseadus puudutab kõiki, kes liiguvad punktist A punkti B olgu siis jala, kahel või neljal rattal, mootori abiga või mitte.Millal võib käendusleping tühiseks osutuda?Advokaadibüroo Aivar Pilv advokaat Merilin Valdmaa soovitab ootamatuste vältimiseks käenduslepingus kokku leppida, et käendaja vastutab üksnes juhul, kui nõuet ei ole võimalik põhivõlgniku vastu rahuldada. Töövõtuleping: kuidas hüvitada isikliku auto kasutamist?Kuidas hüvitatakse töövõtulepingu või käsunduslepinguga töötavale isikule isikliku sõiduauto kasutamist, selgitas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN. Mis muutub euro tulekuga maksuarvestuses?Alates järgmise aasta 1. jaanuarist kehtima hakkavad muudatused kirjutas lahti maksumaksjate liidu jurist Gaily Kuusik. Töötasu mitu palet2009. aasta juulist jõustunud töölepingu seaduses võeti kasutusele töötasu mõiste. Eelmisest seadusest tuttavaid mõisteid “palk”, “põhipalk”, “lisatasu”, “juurdemakse” jms sealt enam ei leia. Mis on ja mis ei ole töötasu, selgitasid Heli Raidve-Kostenok ja Kristine Kuusik.

3. 

1. jaanuarist 2011 jõustuv uus liiklusseadus toob kaasa sealjuures olulisi muudatusi, millest andis ülevaate Kaubandus-Tööstuskoja Poliitikakujundamise- ja õigusosakonna jurist Mart Kägu.4. 

5.

6.

7.

8. Riigikohus lõi pretsedendi

Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat Elmer Muna kirjutas kahest olulisest Riigikohtu lahendist, mis puudutavad nõuete aegumist. Kohtulahendite kaalukust rõhutab fakt, et nende langetamisel osales riigikohtu tsiviilkolleegium kogu koosseisus, mis viitab põhimõtteliselt laadi eriarvamustele ja varasema praktika muutmisele, märkis advokaat.

9. Mida arvas õiguskantsler elektroonilisest aastaaruandest?

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis analüüsis Indrek Tederi hinnangut elektroonilisele aastaaruandesüsteemile ning luges sealt välja õiguskantsleri hinnangu – käib kah.

10. Kuidas teha otseturustust seadust rikkumata?

Enne reklaami saatmist tasub uurida, kellele ja millistel tingimustel võib seda edastada, kirjutas Äripäeva käsiraamatute rubriigis "Autor annab nõu" advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius vandeadvokaat Ave Piik.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700