29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohus: saneerimiskava tuleb esitada 60 päeva jooksul

Riigikohus kinnitas oma selle aasta 20. oktoobri määruses Kaupmehe Kinnisvara OÜ kohtuasja kohta taaskord, et saneerimiskava kohtule esitamise tähtaeg ei või olla pikem kui 60 päeva.

Saneerimismenetluse algatab kohus saneerimismäärusega, milles märgitakse muu hulgas tähtaeg, mille jooksul saneerimiskava tuleb esitada kohtule kinnitamiseks. Saneerimiskava esitamise tähtaeg ei või saneerimisseaduse kohaselt olla pikem kui 60 päeva.

Erinevatel asjaoludel võib aga ettevõtjal tekkida vajadus paluda kohtu poolt määratud tähtaega pikendada. Riigikohtu hinnangul võib kohus küll üldjuhul enda määratud menetlustähtaega pikendada kas ettevõtja põhistatud avalduse alusel või omal algatusel mõjuval põhjusel, kuid juhul, kui seaduses on ettenähtud tähtaja piirid, on kohus nendega seotud ega või määrata menetlustähtaega, mis ületab sätestatud piire.Riigikohus kinnitas taaskord, et kohus saab saneerimiskava esitamise tähtaega pikendada üksnes saneerimisseaduses sätestatud tähtaja piires. See tähendab, et juhul, kui kohus on saneerimiskava kinnitamiseks määranud lühema tähtaja kui 60 päeva, võib tähtaega pikendada 60 päeva raames. Juhul, kui kohus on määranud tähtajaks 60 päeva, siis seda tähtaega enam pikendada ei saa.

Kui kohus on aga määranud pikema tähtaja kui 60 päeva, siis tuleb seda lugeda menetlusnormi rikkumiseks, millele saab esitada vastuväite. Vastuväide tuleb esitada esimesel võimalusel pärast rikkumisest teadasaamist ehk kohtuistungi lõpus või esimeses sellele järgnevas kohtule esitatavas menetlusdokumendis, kuivõrd hiljem nimetatud vastuväidet menetlusnormidest tulenevalt esitada ei saa.

Advokaat Mikk Läänemets on kirjutanud saneerimiskava kohtule esitamisest pikemalt ka 2010. aaasta mais: "Kas saneerimiskava kohtule esitamise tähtaega saab pikendada?"

Autor: Lemmi Kann, Mikk Läänemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700