Autor: Lemmi Kann • 28. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus saatis riigihangete seaduse muutmise eelnõu Riigikogule

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks ja saatis Riigikogule arutamiseks riigihangete seaduse muutmise, millega saab riik edaspidi osta asju või teenuseid riigiettevõtete käest ilma hankemenetluseta.

Muudatusega luuakse lihthangete menetlusraamistik, muudetakse nn in-house ehk majasiseseid hankereegleid, samuti laiendatakse hankemenetluste elektroonilise menetlemise võimalusi ning täpsustatakse järelevalve- ja vaidlustusmenetlust.

In house regulatsioon muudetakse ja viiakse kooskõlla Euroopa Kohtu viimaste lahenditega. In-house erandi alusel on riigil võimalik osta asju või teenuseid riigiettevõtete käest ilma hankemenetluseta. In-house erandi kasutamist ei võimaldata eelnõu kohaselt jäätmekäitlusega seotud teenuste ostmiseks. See tähendab, et kohalikel omavalitsustel ei ole võimalik jäätmeveo korraldamiseks luua vastavat struktuuriüksust või munitsipaalettevõtet. Sättega on silmas peetud kõikide jäätmealaste teenuste osutamist in-house korras.

Hankekorra kehtestamise kohustuse eesmärk on reguleerida hankija siseõigust ehk seda, kuidas hankija sisemiselt hankeid korraldab. Lisaks sellele tagab juhend, et asutus on oma sisese protseduuri algusest lõpuni läbi mõelnud ning sisemise juhendiga määranud ka hankemenetluse eest vastutava isiku või isikud.

Elektroonilist menetlust puudutavad muudatused tehakse, sest kehtiva seaduse sõnastus on tehnoloogiliselt liiga piirav ning puudub teadete ja muu info edastamiseks võimalus kasutada muid elektroonilisi vahendeid, nt Internetipõhine elektrooniline keskkond, X-tee, turvakanalid jm.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700