22. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, kui hästi/halvasti läheb sinu II samba fondil

II pensionisamba fondid on Äripäeva arvutuste põhjal teeninud pensionikogujaid väga erinevalt. Osade inimeste sambaportfell võib olla hetkel ligi 40% kasumis, samas kui teistel pensionikogujal võib terendada ees koguni 5% miinust.

Uudise all oleva tabeli põhjal on näha, et kõige õnnelikuma käega pensionikogujate sissemakseid on suutnud fondivalitseja kasvatada 39% (esimeses liitumisvoorus fondiga LHV L liitunud kliendid), kuid kõige õnnetumad pensionikogujad võivad olla 5% miinuses (2005. aastal Swedbank K3 ja SEB Progressiivsega liitunud kliendid).

Nullprotsendise tootluse ümber peaks kõikuma hetkel enam vähem kõik Swedbanki K1, K2, K3 ja SEB Progressiivse fondi osanikud, kes on fondilepingu sõlminud 2002-07. aastal. See teeb umbes pooled kõikidest rahakogujatest. 

Väga heas seisus on 2008. aastal liitunud pensionikogujad, kuid siin tuleb arvestada, et nende sissemaksete suurus ja seega ka orienteeruvalt portfelli maht jääb nt. 2002-03 liitunutele alla kaheksa-üheksa korda.

Hetkel on kogumispensioni fondides kokku 16,24 miljardit krooni, mis teeb umbes 27 500 krooni iga liitunu kohta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel näitab, kui palju on iga konkreetne II pensionisamba fond vastava kogumisperioodi (2002-2008) jooksul inimestele kasumit/kahjumit tootnud (portfelli turuväärtus/sissmakstud summad)

 Arvutuskäik:

- Pensionikoguja on kogunud raha terve kogumisperioodi jooksul vaid ühte II pensionisamba fondi.- Pensionikoguja on jätkanud 2010. aastal makseid pensionifondi- Pensionifondi osakud on laekunud pensionikoguja kontole iga kuu kõige aktiivsemal päeval (tavaliselt 15-20. kuupäev)- On arvestatud sisenemis- ja väljumiskuludegaII pensionisamba vara väärtus seisuga 5. oktoober 2010Allikas: Äripäev, Pensionikeskus

Autor: Lemmi Kann, Raivo Sormunen

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700