Autor: Lemmi Kann • 21. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: eraisiku tulumaksumäärad maailmas tõusevad

Eraisiku tulumaksumäär on maailmas tõusuteel, sest valitsused püüavad sel moel vähendada riigieelarve defitsiiti, näitab KPMG rahvusvaheline maksu-uuring.

Ettevõtte teatel on eraisiku maksumäär näidanud eelnenud seitsmel aastal langustrendi, mis paistab olevat lõpule jõudnud – maailma keskmine maksumäär tõusis viimase aastaga 0,3 protsendipunkti võrra 29,4 protsendile. Eraisiku tulumaksu puhul võrdles uuring iga riigi kõrgeimat maksumäära.

„Paljudes riikides maksumäärad ei muutunud, kuid teistes tulenesid muutused peamiselt valitsuste püüdest vähendada maksutõusuga  riigieelarve defitsiiti,“ ütles KPMG Baltics OÜ maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

Suurimat eraisiku tulumaksu maksavad endiselt inimesed Euroopa Liidus, kus keskmine kõrgeim maksumäär tõusis viimase aasta jooksul 0,4 protsendipunkti võrra. Suuruselt järgmine maksukoorem on Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Kõrgeim tulumaksumäär nüüd Rootsis

Maailma kõrgeim erasiku tulumaks on Rootsis, kus maksimummäär ulatub 56,6 protsendile. Makse langetanud Taani on nüüd teisel kohal 55,4 protsendiga ja Holland kolmas 52 protsendiga.  Aasias on 50 protsendiga kõrgeim määr Jaapanis ning Ladina-Ameerikas 40 protsendiga Tšiilis. Maailma kõige järsem maksumäära tõus oli Ühendkuningriigis ehk maksimaalne määr tõusis 40 protsendilt 50le.

Uuring toob esile, et Eesti võttis esimesena 1994. aastal kasutusele ühtse maksumäära (flat tax), mida kavatseti 2012. aastaks langetada 18 protsendile, kuid nüüd on plaanist loobutud. Läti tõstis oma maksumäära 23 protsendilt 26le.

USAs rakendub kõrgeim maksumäär alates 373 640st dollarist

Uuring annab ka ülevaate, mis sissetulekust alates rakendatakse astmelise tulumaksuga riikides kõrgeimat eraisiku tulumaksumäära. Kõrgeim lävi on Ameerika Ühendriikides (373 640 USA dollarit maksustatavat sissetulekut), järgnevad Saksamaa 316 456 ning Singapur 231 716 dollariga; madalaim tase on Costa Ricas (1791 dollarit).

KPMG maksualane rahvusvaheline uuring 2010 Individual Income Tax and Social Security Rate Survey koondab 86 riigi eraisiku tulumaksu ning sotsiaalmaksu näitajaid aastatest 2005-2010 ning sellega saab tutvuda SIIN.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700