Koolituskulude hüvitamise kokkulepe - millal lubatud?

Küsimus: Tööandja soovib välja tulla uue paketiga klientidele, mis nõuab aga töötajatelt spetsiifilisi teadmisi. Otsustatakse koolitada kaks töötajat. Kuna koolitus on kallis ning ajamahukas ja toimub vaid üks kord aastas, on tööandja huvitatud, et töötaja ei lahkuks pärast koolitust kohe ettevõttest (töötajale annab koolituse läbimine väga hea plussi tööturul konkureerimiseks), kuna see tooks kaasa ettevõttele olulist kahju (väljatöötatud paketti ei ole võimalik müüa, kuni pole koolitatud järgmist töötajat, mis võib võtta kuni aasta, kui mõni klient on vahepeal teinud broneeringud tuleb need tühistada jne). Kas antud juhul on tööandjal õigus töötajaga sõlmida koolituskulude hüvitamise kokkulepe?

Vastus: See, kas töötajaga võib sel puhul sõlmida koolituskulude kokkuleppe, peaks sõltuma sellest, kas töötajal on võimalik jätkata tööd ka ilma koolitust saamata/sellega nõustumata.

Kui töötaja saaks töötada edasi senisel viisil ning senise väljaõppega, kuid on huvitatud ametikõrgendusest ja koolituse läbimisest ning saab omandatavaid teadmisi ka edaspidi (ka mujal töötades) kasutada, siis võib väita, et koolituskulude kokkulepe on lubatav.

Kui aga tööandja nõuab töötajalt koolituse läbimist ning töötaja ei saa jätkata tööd koolitust läbimata, siis on sisuliselt tegemist tööandja koolituskohustusega ning koolituskulude hüvitamise kokkulepe oleks tühine.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad