Autor: Lemmi Kann • 18. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas töölepingut saab erakorraliselt lõpetada lapsehoolduspuhkuse ajal?

Küsimus: Töötaja (isa) kasvatab alla 3-aastast last. Laps on hetkel 2 aastane. Töötaja ütleb tööandjale ette 14 kalendripäeva, et soovib jääda lapsehoolduspuhkusele kuni lapse 3 aastaseks saamiseni. Ühtlasi annab ta teada, et ta on need kaks nädalat (etteütlemise aeg) haige. Juhul, kui töötaja ei too selle kahe nädala töölt eemaloleku aja kohta töövõimetuslehte, siis milline on tööandja õigus sellele töötajale leping üles ütelda? Lapsehoolduspuhkus sai töötaja avalduse kohaselt vormistatud ja Haigekassas vastav töösuhte peatumise märge tehtud.

Vastus: Töötaja lapsehoolduspuhkusel viibimine ei keela lõpetada tema töölepingut kohustuste rikkumise tõttu. Rikkumise korral võib lepingu lõpetada ka lapsehoolduspuhkuse ajal.

Samas on küsimus selles, kas töövõimetuslehe mitteesitamine on ikka sedavõrd tõsine rikkumine, et selle tõttu kohe tööleping lõpetada. Oleme pigem seisukohal, et sellisel juhul tuleks töötajale märku anda, et ta peab esitama töövõimetuslehe, ning hoiatada, et mitteesitamisega võivad kaasneda tõsisemad õiguslikud tagajärjed.Kui soovite töölepingut lõpetada, tuleb arvestada, et alla 3aastast last kasvatava töötaja (sõltumata soost) töölepingu lõpetamisel eeldatakse, et põhjuseks on väikelapse kasvatamine. Seega peab ainuüksi tööandja tõendama, et tal oli seadusest tulenev alus töölepingu ülesütlemiseks, töötaja ei pea tõendama, et lepingu lõpetamine oli ebaseaduslik.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700