OÜ müük: kasum on, raha ei ole

Kuidas toimida, kui müügis oleval ettevõttel on eelmistest aastatest suur jaotamata kasum, rahalist katet sellele aga mitte? Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Küsimus: OÜ on müügis, aga probleemiks on suur eelmiste perioodide kasum. Raha nii palju ei ole. Mis probleeme see tekitab nii müüjale kui ostjale? Kas ostjal on õigus nõuda sellele rahalist katet? Kuidas toimida? Kas tohib sellises olukorras tõsta osa eelmiste perioodide aasta kasumist osakapitali või reservkapitali alla?

Vastus: Jaotamata kasumile ei pea summaliselt vastama raha ettevõtte kassas ja pangas, varades võivad olla ka näiteks nõuded, varud ja põhivara, mida võidakse vajaduse korral rahaks muuta (nt likvideerimisel). Ostjal ei ole õigust nõuda jaotamata kasumile rahalist katet, kuid ta võib teha või tellida ettevõtte ostueelse põhjaliku äri-, finants-, juriidilise ja majandusliku analüüsi (Due diligence), et veenduda ettevõtte varade väärtuses.

Ettevõte võib, kuid ei tarvitse enne müüki suurendada oma osakapitali või luua reserve. Ettevõtte väärtuse (müügihinna) määrab siiski kas varade väärtus hetkel või tuleviku rahavood. Meetodi valik finantsturgudel mittekaubeldavate ettevõtete puhul sõltub hinnatavast varast, selle kasutamise eesmärgist ja tavadest ning selle vara väärtust enim kujundavatest väärtusteguritest.

Enim kasutatud meetodid on näiteks netovarade meetod ning diskonteeritud rahavoogude meetod. Netovarade meetodit kasutatakse tavapäraselt juhul, kus ettevõtte väärtus tuleneb ettevõtte varadest (nt kinnisvara, aktsia- ja investeeringuportfell) ning ettevõtetes, mille põhiline tegevus on seotud teatavate varade hoidmisega ja nendesse investeerimisega, samuti ettevõtetes, mille tegevus ei ole jätkuv.

Netovarade meetodi puhul hinnatakse ettevõtte varad ja kohustused eraldiseisvalt turuväärtusesse. Diskonteeritud rahavoogude meetodit kasutatakse jätkuvate ettevõtete puhul, mille väärtus sõltub olulisel määral ettevõtte rahavoogude juhtimisest tulevikus.

Ettevõtte väärtus tuleneb selle suutlikkusest omanikele rahavoogusid genereerida ning väärtuse hindamisel lähtutaksegi selle tulevikuväljavaadetest ja võimalikust edukusest.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad