Autor: Lemmi Kann • 14. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erakorraline töölepingu ülesütlemine

Küsimus: Kui meil on sõlmitud tähtajaline tööleping töötajaga, kes ei oma õiget kvalifikatsiooni, aga sooviks selle töölepingu erakorraliselt üles öelda, kuna saame tööle võtta kvalifikatsiooninõuetele vastava töötaja, siis kas seda töölepingut saab erakorraliselt üles öelda? Kui jah, siis mis alusel? Kas kaasnevad kompensatsioonid, etteteatamistähtajad?

Vastus: Siin tuleb kõigepealt vaadata, kas vastav kvalifikatsiooninõue eksisteeris juba õiget kvalifikatsiooni mitteomava töötaja töölevõtmisel ja kas töötajale oli see teada ning kas tööandja on nõudnud töötajalt kvalifikatsiooni omandamist või on tööandja leidnud hiljem, et antud ametikohal töötamiseks oleks vajalik teatud kvalifikatsioon. Kui töötajale oli kvalifikatsiooninõue teada ja tööandja nõudis temalt vastava kvalifikatsiooni omandamist, kuid töötaja ei suutnud seda omandada, siis võiks kõne alla tulla töölepingu ülesütlemine töövõime vähenemise tõttu (s.t. töötaja ei ole pikka aega toime tulnud tööülesannete täitmisega ebapiisava tööoskuse tõttu).

Sellisel juhul tuleks töötajat reeglina eelnevalt hoiatada ning enne lepingu ülesütlemist võimalusel pakkuda teist tööd. Kui kvalifikatsiooninõue eksisteeris töölevõtmisel, kuid tööandja võttis kvalifikatsiooni mitteomava töötaja sellele vaatamata tööle või kui vajadus teatud kvalifikatsiooni omamisele tekkis hiljem, siis võiks kõne alla tulla töölepingu ülesütlemine koondamise tõttu.

Siinkohal aga tuleks silmas pidada, et tähtajalise lepingu ülesütlemisel koondamise tõttu peab tööandja lisaks koondamishüvitisele maksma töötajale hüvitist ulatuses, mis vastab töötasule, mida töötajal oleks olnud õigus saada lepingu tähtaja saabumiseni.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastuas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700