Maksuhaldur võtab 2009. aasta tuludeklaratsioonid luubi alla

Maksu- ja Tolliamet võtab lähiajal ühendust nende 6900 maksumaksjaga, kes kas ei ole veel oma 2009.a tuludeklaratsiooni esitanud või on oma tuludeklaratsioonis jätnud mingid tulud deklareerimata.

Nendest 6900-st ei ole 3700 oma tuludeklaratsiooni veel üldse esitanud, kuigi Maksu- ja Tolliameti hinnangul on neil see kohustus ja võib tekkida ka kohustus tasuda täiendavat tulumaksu.

Näiteks on inimene saanud maksuvaba tulu kahest kohast korraga ja tema aastane maksuvaba tulu ületab kokku kas 27 000 krooni või pensionäri puhul 63 000 krooni. Või on inimene müünud väärtpabereid, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud elatist, saanud tulusid välismaalt vms.

Ülejäänud 3200 inimest on küll oma tuludeklaratsiooni esitanud, kuid andmete analüüsimisel selgus, et kõiki tulusid pole deklareeritud. Välja on jäänud välistulud, metsamaterjali müük, saadud elatis, kinnisvara müük vm.
 
"Järelkontroll ei tähenda seda, et alati määratakse ainult juurde täiendavat tulumaksu, vaid et hoopis Maksu- ja Tolliametil tuleb tulumaksu tagastada. Nimelt on maksumaksjal lisaks kohustusele deklareerida kõik oma tulud ka õigus kasutada maksusoodustust nt eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt, annetustelt jne. Lõplik juurdemaksmisele/tagastamisele kuuluv summa saadakse tulude-kulude kogumis," ütles MTA teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.
 
Nii näiteks eelmise, 2008. a tuludeklaratsioonide järelkontrolli tulemusena tagastati 252 inimesele üle poole miljoni krooni tulumaksu, juurde aga pidid 1953 inimest maksma üle 6 miljoni krooni tulumaksu.
 
2009. a eest esitati Maksu- ja Tolliametile üle 562 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 1,75 miljardit krooni tulumaksu, juurde määrati 249 miljonit krooni.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad