Autoritasu esitaja varaliste õiguste loovutamine

Kuidas maksustatakse töö- ja autorilepingus kokku lepitud autoritasu esitaja varaliste õiguste loovutamise eest, selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis KPMG Baltics OÜ

Teose esitajaks Autoriõiguse seaduse § 64 tähenduses loetakse näitlejat, lauljat, muusikut, tantsijat, muud isikut või kollektiivi, kes näitleb, laulab, deklameerib, mängib muusikariistal või muul viisil esitab kirjandus-, kunsti- või rahvaloominguteoseid või juhendab teisi isikuid teoste esitamisel, aga samuti isikut, kes esitab estraadi-, tsirkuse-, nukuteatri- jms numbreid.

AÕS §67 lg 5 kohaselt oma otseste tööülesannete täitmise korras teoste esitamisel lähevad esitaja varalised õigused tööandjale üle ainult poolte kirjaliku kokkuleppe alusel.

TuMS § 16 lg 2 sätestab, et tulumaksuga maksustatakse tasu kirjandus-, kunsti- või teadusteoste (sealhulgas kino- või videofilmi, raadio- või telesaate salvestise või arvutiprogrammi) autoriõiguse, patendi, kaubamärgi, tööstusdisainilahenduse või kasuliku mudeli, plaanide, salajaste valemite või protsesside kasutada andmise või nende kasutamise õiguse võõrandamise eest ning sellist tasu nimetatakse tulumaksu tähenduses litsentsitasuks.

AÕS § 48 lg 4 kohaselt uue teose loomise ja kasutamise korral kohaldatakse autorilepingule võlaõigusseaduses töövõtu (st. teenuse) kohta sätestatut, mis tähendab, et tegemist on teenuse osutamisega ja mitte tasuga varalise õiguse kasutada andmise eest ehk litsentsitasuga.

Kui teose esitamine tuleneb töösuhtest ja esitajale maksta töötasu, siis Tulumaksuseaduse (TuMS) § 41 p 1 kohaselt peetakse residendist füüsilisele isikule makstavalt tulumaksuga maksustamisele kuuluvalt palgalt tulumaks kinni maksumääraga 21%, kui teose esitamine tuleneb teenuse osutamise lepingust, siis TuMS § 41 p 3 kohaselt peetakse füüsilisele isikule töövõtu-, käsundus- või muu võlaõigusliku lepingu alusel makstud töö- või teenustasult tulumaks kinni 21% määraga, välja arvatud, kui teenustasu on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtlustulu.

Kui tegemist on litsentsitasuga, siis TuMS § 41 p 7 kohaselt residendist füüsilisele isikule makstud litsentsitasult peetakse tulumaksu kinni 21% määraga, välja arvatud, kui litsentsitasu on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtlustulu.
Töötasu ja teenustasu maksustatakse sotsiaalmaksuga, litsentsitasu (st. kasutamise eest makstav tasu) sotsiaalmaksuga ei maksustata. 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad