Autor: Lemmi Kann • 7. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühe-päeva-firmad kütuseturul jahivad kiiret raha

MTA ja Õliühingu liikmete esindajad ning teised kütuseturul tegutsejad otsisid eilsel ümarlaual võimalusi, kuidas efektiivsemalt toetada ausat konkurentsi Eesti kütusevaldkonnas.

“Iga päev aina lisanduv hulk kütusega kärmelt rikastuda lootvaid ühe-päeva-firmasid diskrediteerib kogu valdkonna mainet, kahandab riigi tulusid ja pärsib kütuseturul tegutsevate ausate ettevõtete konkurentsi. Seepärast on väga oluline just turuosaliste enda käitumine, sest nende tegevuse kaudu korrastubki turg ja see annab aluse loota ausat konkurentsi. Kohtumise üks eesmärk oli saada turuosalistelt sisendeid seaduslike regulatsioonide parendamiseks,” ütles Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe.

Maksupettuste kahju oli MTA andmetel tänavu esimesel poolaastal hinnanguliselt 360 miljonit krooni ja aasta lõpuks võib see ületada juba 700 miljonit.

Üks lahendus olukorra normaliseerimiseks on ka tegevuslubade süsteemi muutmine senisest formaalsest teatamisest garanteeritud loamenetluseni.

“Täna ei juhtu nendega siiski midagi, kellele MTA on tagatise määra kehtestanud, aga nad ei vaevugi seda ära maksma. Meie arvates on üks kindlamaid viise siiski see, kui käibemaksu kogutaks otse aktsiisiladudes. Võimalusi niisuguseks lahenduseks tasub uurida teistelt riikidelt. Õliühingu jaoks on oluline ka uue vedelkütuse seaduse muutmise seaduseelnõu, mis jõustudes annab maksuhaldurile veel ühe täiendava võimaluse turgu korrastada,” ütles Eesti Õliühingu juht Toomas Saks.

Igal kütuse ostjal on juba praegu võimalik elektrooniliseltkontrollida ka tehingupartneri registreeringu andmeid Majandustegevuse registris (MTR). Täiendavalt soovitab maksuhaldur pöörata tähelepanu kütuse hinnale. Isikud, kes müüvad kütust, millelt riigimaksud on maksmata, saavad kütust müüa tunduvalt odavamalt kui teevad seda maksud tasunud kütuse müüjad. Samuti saavad isikud küsida müüjatelt tõendit käibemaksu tagatise tasumise või tasumiskohustuse puudumise kohta. Neid tõendeid hakkas maksuhaldur välja andma septembris.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700