President: asugem analüüsima Eesti seadusi

President Toomas Hendrik Ilves tegi oma tänases kõnes õigusteadlaste päeval Tartus ettepaneku allutada parlamendis heaks kiidetud seadused kohustuslikule järelanalüüsile, mille käigus selguks seaduste ja selle sätete otstarbekohasus ning vastavus tegeliku elu nõuetele.

“Selle analüüsi tulemus on ilmne: normid, mida ei ole vaja, mis ei toimi või mis ei saagi toimida, või mis on otseselt kahjulikud või silmakirjalikud, võiks minu arvates julgesti kehtetuks tunnistada,” ütles riigipea. Tema sõnul võiksid sellise uurimistööga tegelda ministeeriumid, ülikoolid ja mõttekojad, taotledes selleks teaduslikeks uuringuteks jaotatavat toetusraha.

President Ilvese sõnul on Eesti jõudnud arengufaasi, kus iga uue seaduse või olemasoleva seaduse muutmine peab lähtuma seaduse otsestest ja kaudsetest mõjudest ühiskonna ja elanike elukvaliteedile. “Riigi ja õiguskorra hoogtööna ehitamise aeg on möödas,” lisas riigipea. “Uus seadus ei ole sageli enam see vahend, mille järele ükskõik missuguse probleemi tekkimisel esimesena haarata. Nii nagu sobimatu arstim võib tervendamise asemel uue haiguse põhjustada, võib ka põhjalikult läbi mõtlemata seadus hoopis kahju teha.”

Samas viitas president Ilves ka valdkondadele, mille õiguslik regulatsioon on praegu Eestis kas puudulik või ebaselguse tõttu lõputuid vaidlusi põhjustav. Riigipea hinnangul vajavad üle vaatamist riigi ja kohalike omavalitsuste suhteid, konkurentsi- ja tarbijakaitseameti volitusi ja võimalusi ning riigihangete korraldamist käsitlevad seadused.

President Ilvese sõnul vajab õigusriigi hea tervis seaduse ja tegeliku elu kooskõla. Kui nad hakkavad toimima lahus, siis riivab see peagi kõigi ühiskonna liikmete heaolu.

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad