Autor: Lemmi Kann • 28. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanametalli vastuvõtu kohad maksuhalduri terase pilgu all

Maksuhaldur on sel aastal kõrgendtud tähelepanu alla võtnud maksupettused vanametalli valdkonnas.

Enamlevinud pettuseliigina deklareerivad pettusele orienteeritud firmad vanametalli fiktiivset soetamist reaalset ettevõtlust mitteomavatelt äriühingutelt. Tegelikult pärineb vanametall füüsilistelt isikutelt või tuuakse see teistest riikidest nt Lätist või Leedust. Fiktiivsete arvete kasutamisega vähendatakse tasumisele kuuluvat käibemaksu, selgitas maksuhaldur petuskeemi.

Esmaspäeval viis maksuhaldur läbi vaatlusi üle kogu Eesti, mille ajal külastasid 45 revidenti 38 ettevõtte 53 vastuvõtuplatsi. Eesmärgiks on tuvastada vanametalli tegelik päritolu ja anda ettevõtetele võimalus maksud õigesti ära deklareerida. Vaatluste käigus tuvastatakse ka vastuvõtuplatsidel töötavad ja mitteametlikku töötasu saavad inimesed. Info muude vaatlustel tuvastatud rikkumiste (nt jäätmeseaduse nõuete eiramine) kohta edastatakse Keskkonnainspektsioonile.

2010. aastal tehti varasemaid vaatlusi kokku 12 tegevuskohas ja neid võib maksuhalduri sõnul hinnata tulemuslikuks. Ligi 80% ettevõtetest on vaatluste järel tasunud riigieelarvesse võrreldes varasema perioodiga märksa suuremad maksusummad. Lisaks on vanametalli valdkonnas sel aastal lõpetatud 20 maksukontrolli ja kontrolli tulemusel määratud kokku 31,8 miljonit krooni makse, millest 3,7 miljonit krooni on eelarvesse laekunud.

Käibemaksupettuste tõkestamiseks vanametalli valdkonnas on valminud seaduse muudatuse ettepanek, mille järgi peaks metallijäätmete ostu-müügi tehingutele rakendatama pöördkäibemaksu. See viib käibemaksu tasumise kohustuse müüjalt ostjale.

Kuna ettevõtted võivad seaduse muudatuse ootuses käibemaksupettusi tahta kasutada veelgi aktiivsemalt, planeerib maksuhaldur sel aastal suurendada veelgi vaatluste arvu ja vajadusel viia neid läbi ühes tegevuskohas ka korduvalt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700