23. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolitus, mis aitab päästa elusid

Esmaabikoolitust võetakse sageli kui kulukat ja tüütut kohustust, ent ka tänavune õnnetusterohke suvi on näidanud, et oskused kolleegi või lähedase elu päästa ei jookse kellelgi mööda külgi alla.

OÜ Kersti Võlu Koolituskeskus juhataja Kersti Võlu on veendumusel, et igaüks meist võiks olla võimeline tagama kannatanule elementaarse esmaabi andmist, kuna elus võib ootamatult ette tulla situatsioone, kus peab operatiivselt ja teadlikult tegutsema.

OÜ Töökeskkonna Haldus tegevjuht Annika Küüdorf lisab, et tööandjad on tegelikult üsna hoolsad ja vastutustundlikud ning üha sagedamini garanteeritakse kõigile kõrgema riskiastmega töötajatele esmaabikoolituste raames vajalikud teadmised-oskused. Näiteks ehitusettevõtete personali puhul.

Koolitusfirmad tõdevad samas kurbusega, et sageli saabutakse esmaabikursustele eelarvamusega, justkui tegu oleks tüütu kohustuse ja aja raiskamisega. Teisalt eelarvamused purustatakse ja koolitatavad mõistavad kursuse lõpuks teema olulisust.

Levinuim eksiarusaam esmaabi temaatikas on suhtumine, et usutakse, justkui minu ja minu kolleegide, sõprade ning perekonnaga ei juhtu õnnetusi ning kui juhtubki, siis keegi ikka oskab aidata. “Kui küsida inimeselt, kas ta oskaks esmaabi anda, kui näiteks tema lähedasega juhtuks õnnetus – uppumine, lämbumine – siis vastus on, et ega ei oska küll. Aga peaaegu iga juhtumi korral võib olla 3–5 minutit vääramatu tähtsusega, enne kui abi jõuab pärale,” rääkis OÜ Juunika Koolitus tegevjuht Kristina Jürgensohn.

“Firmajuht vastutab täielikult, et tema ettevõttes oleks nii tööohutuse kui ka esmaabi koha pealt kõik nõuded täidetud. Minu arust peaks aga iga eestlane, mitte ainult ettevõtja, läbima esmaabikoolituse, sest see on väärtuslik oskus ja me ei tea kunagi, kelle lähedasega võib midagi juhtuda,” rõhutas Jürgensohn. Seega on see lisaks tööandja kohustusele vihje igaühe südametunnistusele.

Hea teada

* Esmase esmaabikursuse kestus on 16h

* Esmase esmaabikursuse tunnistus kehtib 3a* 3a pärast esmast kursust järgneb täiendõpe, mille minimaalne kestus on 6h* Ettevõtte esmaabikapis ei või hoiustada ravimeid* Valed esmaabivõtted võivad kasu asemel olla kahjustavad

Allikas: Juunika Koolitus OÜ, Töökeskkonna Haldus OÜ

 

Autor: Lemmi Kann, Ain Kivesti

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700