Kuidas maksustada lapse sünnitoetust

Küsimus: Ettevõte maksab töötajale toetust lapse sünni puhul, samuti matusetoetust perekonnaliikme surma puhul. Kuidas maksustada?

Vastus: Lapse sünni puhul on tulumaksuseaduse § 13 lg 3 p 7 alusel võimalik töötajale kuni 5/12 ulatuses residendist füüsilise isiku maksustamisperioodi maksuvabast tulust maksta maksuvabalt. 2010. aastal on seadusega kehtestatud maksuvaba tulu piirmäär 27 000 krooni aastas, tulumaksuvabalt on seega võimalik toetust maksta kuni 11 250 krooni. Toetust võib maksta nii lapse emale kui isale.

Mitmikute puhul võib tulumaksuvabalt makstava toetuse korrutada laste arvuga. Näiteks kaksikute puhul võib ettevõte tulumaksuvabalt ühele vanematest maksta kuni 22 500 krooni. Maksuvabastus kehtib siiski ainult tulumaksu osas.

Täies ulatuses tuleb toetus maksustada sotsiaalmaksu ning töötuskindlustusmaksuga. Kui töötaja on liitunud kohustusliku kogumispensioni süsteemiga, siis tuleb väljamakselt kinni pidada ka kogumispensioni makse.

Perekonnaliikme surma puhul makstud toetuste kohta maksusoodudtusi kehtestatud ei ole, seega maksustatakse väljamakse nii tulu- kui sotsiaalmaksu ning töötuskindlustus- ja kogumispensioni teise samba maksetega.

Lisainformatsiooni antud teema kohta on võimalik lugeda ka maksu- ja tolliameti koduleheküljelt SIIN.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele KPMG Blatics AS

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Valdkonna tööpakkumised

VOLVO ESTONIA OÜ otsib RAAMATUPIDAJAT

M-Partner HR OÜ

29. juuni 2018

EUROAPTEEK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

04. juuli 2018

Uudised

Tööriistad