Ministeerium: inflatsioon jääb esialgu mõõdukaks

Kuigi suvises majandusprognoosis oodatakse inflatsiooni mõningat kiirenemist sügiskuudel, jääb aasta kokkuvõttes hindade tõus mõõdukaks, ulatudes 2,6 protsendini. Euroalal pidurdus inflatsioon esialgsel hinnangul augustis 1,6 protsendini, teatas rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel jäid hinnad tänavu augustis juuli tasemele ning eelmise aasta augustiga võrreldes tõusid 2,9 protsenti.

Tavapäraselt mõjutab suve lõpu ja sügise alguse hinnataset toiduainete hooajaline odavnemine. Köögiviljade 10-protsendilise odavnemise tõttu jäid hinnad augustis eelmise kuu tasemele. Hinnataset mõjutas veel tubakatoodete järk-järguline kallinemine tingituna aktsiisimäära tõstmisest aasta alguses ning kinnisvaraturu elavnemisest mõjutatud üürihindade tõus, selgitas ministeerium.

Toiduainetest peaks aiasaaduste odavnemine septembris jätkuma, samas on ministeeriumi hinnangul järgmisel kuul oodata riietuse ja jalatsite suviste allahindluste lõppemist. Kallineda võivad lähikuudel leivaliidu sõnul ka leivatoodete hinnad, kuna teravili on maailmaturul Euroopas valitsenud ebasoodsatest ilmastikuoludest tingitud saagikuse vähenemise tõttu kallinema hakanud. Maailmaturul on vedelkütused kõrgetel hinnatasemetel, mis on tinginud gaasi ja kaugkütte hinnatõusu järgnevatel kuudel.

Nimetatud põhjustel võib inflatsioon sügis-talvekuudel veidi kiireneda. Seevastu teenuste ja tööstuskaupade osas, mis moodustavad üle poole tarbijakorvist, on hinnatõususurved tagasihoidlikud.
 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad